Premi Lluís Carulla

Emprenedoria cultural

Donem ales a projectes culturals transformadors

 

Amb l’objectiu d’estimular i fer viables projectes i idees culturals que transformin i millorin la societat catalana, el Premi Lluís Carulla guardona biennalment projectes i idees transformadores a través de dues categories.

A més de recursos econòmics, el premi ofereix formació i acompanyament cultural, empresarial, en l’avaluació de l’impacte i comunicació per tal que les iniciatives siguin el màxim de transformadores i viables econòmicament.

//// Finalistes PLLC 2022

Ja tenim finalistes del Premi Lluís Carulla 2022!

//// Projectes finalistes
 • Centre ecològic cultural

  Repte: accés i democratització cultural.

  Crear una xarxa d’equipaments culturals ciutadans de cocreació i experimentació artística sostenible. Espais dissenyats i autoconstruïts pels veïns en espais buits de les poblacions.

  Emprenedoria: Fundació Contorno Urbano

 • Festival Recòndit

  Repte: dinamització territorial i accés cultural

  Un festival que uneix música, natura, esport i territori per revitalitzar poblacions petites. Al Pla de l’Estany i Alt Empordà.

  Emprenedoria: La Tornada

 • Disseny per a la Inclusió

  Repte: Inclusió social mitjançant la creativitat.

  Un procés d’aprenentatge i cocreació entre alumnes d’estudis superiors de totes les disciplines creatives de BAU, ELISAVA, l’IDEM i UOC amb col·lectius en situació de vulnerabilitat per facilitar la seva inclusió

  Emprenedoria: Ojalá projects.

 • FILMPEDIA.CAT

  Repte: educació des de l’audiovisual

  Ofereix continguts audiovisuals transformats en recursos pedagògics innovadors als centres educatius i a les famílies.

  Emprenedoria: Filmpedia

//// Idees Finalistes
 • Pixi.Click

  Repte:  combatre l’addició digital dels infants.

  La Pixi és divertida i enèrgica però té un problema. És una addicta a les pantalles! La titella ens permet parlar amb els infants d’un gran repte: l’educació digital. Un canal de Youtube, una web i un espectacle teatral que obre un espai de diàleg amb els infants sobre els usos que fan de les pantalles

  Emprenedoria: Lupe Capell

 • LA NUT

  Repte: accés cultural dels joves.

  La primera influencer cultural generada per ordinador (CGI, «ComputerGeneratedInuencer») que neix per apropar la cultura en general i els museus en concret als públics més joves.

  Emprenedoria: Adhoc Cultura

 • Perifèria Gold Battle

  Repte: inclusió joves

  A través de la cultura urbana (rap) i accions educatives a l’espai públic es fomenta la creativitat i l’acompanyament emocional i relacional de joves en situació de vulnerabilitat.

  Emprenedoria: Llobregat Block Party

//// Dotació i categories

100.000 € en dues categories

Millor projecte

70.000 €


60.000 € per al desenvolupament del projecte, que ha de tenir com a objectiu explícit la transformació de persones, comunitats o territoris des de la cultura i les arts.

10.000 € en acompanyament de mentors culturals i empresarials durant dos anys.

Millor idea

30.000 €


25.000 € per a la incubació i prototipat d’una idea cultural que plantegi solucions a una necessitat de la societat.
5.000 € en acompanyament de mentors culturals i empresarials durant un any.

Participar-hi ja té premi!

A més de les dotacions econòmiques que rebran la idea i el projecte guanyadors, el valor afegit del premi són els recursos que ofereix perquè tots els projectes i idees millorin, amb independència de la fase a la qual arribin. És el que coneixem com a ecosistema del Premi Lluís Carulla.
//// Entrevista guanyador 2020
//// Candidatures

I tu, transformes?

Qui s'hi pot presentar?

El Premi Lluís Carulla va dirigit a emprenedors i emprenedores culturals amb projectes o idees culturals que busquin transformar la societat.

Què és un projecte cultural transformador?

Entenem per un projecte cultural transformador aquell que incorpora processos per provocar impactes sostinguts en el temps en persones, comunitats i territoris. Per tant, la sostenibilitat de la iniciativa és un aspecte clau, així com el treball en xarxa i que afecti com més persones millor.

Què és una idea cultural transformadora?

Pensem que una idea cultural és socialment transformadora quan un agent o bé un conjunt d’agents culturals s’organitzen per primera vegada per per plantejar solucions a un a necessitat de la societat.
//// Recursos

Guies de suport a les candidatures

Aquí hi trobaràs documentació i recursos de suport per ajudar-te en el desenvolupament de la teva candidatura: una guia de suport a la inscripció, documents per planificar i incrementar la capacitat transformadora de la teva iniciativa cultural, guies per al pla de viabilitat econòmica i altres recursos d’utilitat per desenvolupar el teu projecte.

Descobreix-los!

//// Aliances

Premi Lluís Carulla i Mutare

Mutare és un espai de trobada que la Fundació Carulla proposa als sectors cultural i social per cocrear i reflexionar sobre cultura i transformació social. Posem a la teva disposició dos documents nascuts de mutare que et poden servir de guia a l’hora d’incrementar el potencial transformador del teu projecte o idea.

Guies cultura transformadora

Netmentora i Autoocupació

La primera organització és una entitat europea de suport a l’emprenedor encarregada d’ajudar que els projectes siguin viables i sostenibles, mentre que Autoocupació és una fundació catalana amb trenta anys d’experiència que oferirà formació i acompanyament als emprenedors amb idees. A l’apartat documentació hi trobaràs guies per fer un canvas i un pla de negoci.

Guies cultura viable
//// Jurat
 • Jordi Sellas
  Jordi Sellas

  Periodista i gestor d’empreses culturals. Entre d’altres, ha estat director general de cultura de la Generalitat de Catalunya, director de nous negocis del grup RBA i fundador del Club TR3SC. Actualment és el fundador i director de Layers of Reality, una empresa de continguts i serveis per a realitat virtual i augmentada (juntament amb Minoria Absoluta i Magma Cultura). És un apassionat de la cultura, un emprenedor nat i té un objectiu clar: millorar la societat a través de la cultura i la tecnologia.

 • Ricard Robles
  Ricard Robles

  Fundador i codirector del Sónar, festival de referència mundial amb seus a Barcelona, Tòquio, Londres i São Paulo. Periodista codirector d’Advanced Music, l’empresa organitzadora del festival Sónar i responsable de l’àrea de comunicació i impulsor del Sónar +D. Ha estat també vinculat al món de la ràdio i de la premsa musical i ha treballat i col·laborat en diversos mitjans de comunicació. Inquiet, innovador i sempre un pas més enllà, en el seu discurs sempre defensa l’impacte social i el poder transformador de la cultura.

 • Isona Passola
  Isona Passola

  Productora, guionista i directora de cinema catalana. Fundadora de la productora Massa d’Or amb què ha produït pel·lícules com Pa Negre, L’endemà o Incerta Glòria. És coneguda pel documental “Catalunya-Espanya”, la primera pel·lícula que va dirigir. És també la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català i de l’AMIPED (Associació de Productors Independents del Mediterrani). Ferma defensora de la creativitat i d’explicar històries que commouen, atrapen i transformen.

 • Emilio Álvarez
  Emilio Álvarez

  Impulsor i codirector de plataformes dedicades a l’art contemporani com la galeria Àngels Barcelona o el festival de vídeo art i cine d’artista LOOP. Llicenciat i MBA en administració d’empreses per ESADE. Convençut que els artistes contemporanis fan una contribució important a la nostra societat i que el seu treball és clau per ampliar els punts de vista i anticipar qüestions socialment rellevants.

 • Anna Villarroya

  Professora i investigadora d’economia de la cultura i de polítiques culturals a la Universitat de Barcelona. És presidenta de l’European Association of Cultural Researchers. Forma part del Consell de l’Association of the Compendium of Cultural Policies and Trends i des de l’any 2006 és l’autora de l’informe sobre política cultural a Espanya del Compendium of Cultural Policies and Trends.

 • Carolina Rosich

  Periodista cultural especialitzada en arts plàstiques, arquitectura i disseny a la secció de Cultura de TV3 des de l’any 2001, cobrint tot tipus d’esdeveniments culturals, fent reportatges i entrevistant a figures rellevants del panorama cultural. És guionista i presentadora dels programes “Liceu a la Fresca” i “Una nit al Liceu”. Des de l’any 2018 presenta la retransmissió de la Gala dels Premis Gaudí i ha dirigit el documental “Els Joglars 40 anys” i el 30 Minuts “Travessia cap a Hollywood”.

 • Núria Basi
  Núria Basi

  Actuant en representació de Netmentora Catalunya. Llicenciada amb grau en Ciències Biològiques (Universitat de Barcelona, 1976), amb 20 anys de dedicació a R+D en el sector farmacèutic. Actualment és Presidenta de BASI GROUP, grup d’empreses dedicades al sector tèxtil moda. Membre de la Junta Directiva de Netmentora Catalunya i presidenta del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra, és membre de diverses institucions, dins del món econòmic i social.

 • Guillem Arís

  Economista, director de la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya, amb 25 anys d’experiència dissenyant i escalant programes de suport a les persones emprenedores per a la creació, el finançament i la consolidació de petites empreses a nivell nacional i internacional.

 • Nicolau Brossa.
  Nicolau Brossa

  President de la Fundació Carulla.

  Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA) per IESE. També ha cursat el programa “Vicens Vives” de la Càtedra de Lideratge d’ESADE. Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la direcció de projectes. Actualment és coordinador de la implementació del pla estratègic a la Fundació Pere Tarrés.

//// Contacte

On ens pots trobar?

Si durant la convocatòria tens dubtes sobre la teva candidatura ens pots localitzar a:

Correu electrònic: premilluiscarulla@fundaciocarulla.cat

Telèfon i WhatsApp: 667 150 082

Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h

//// Cronograma

Dates clau i fases de selecció

 • Candidat sense ales.
  Presentació candidatures

  Del 15/11/21 al 9/01/22

 • Candidat amb les ales sortint una mica.
  Selecció prefinalistes

  Del 10/01/21 al 4/02/22

  • El jurat tècnic fa la primera selecció de les candidatures rebudes: fins a un màxim de 10 projectes i 10 idees
   Preseleccionats

   Entrevista personal amb el jurat tècnic, que fa proposta de millores.

   No seleccionats

   Retorn per correu electrònic i derivació a Barcelona Activa.

 • Candidat amb les ales sortint.
  Selecció de finalistes

  Setmana del 21/02/22

  • Els prefinalistes defensen els seus projectes i idees davant la Fundació Carulla.
   Seleccionats

   Adjudicació de mentors culturals i empresarials durant quatre o cinc mesos.

   No seleccionats

   Devolució qualitativa presencial i derivació a Netmentora o Autoocupació.

 • Candidat amb ales.
  Elecció guanyadors

  Març-setembre 2022

  Els finalistes defensen els seus projectes i idees davant el jurat, que escull els guanyadors.

  Guanyadors

  Millor projecte: 60.000 € + acompanyament cultural i empresarial durant dos anys.
  Millor idea: 25.000 € + acompanyament cultural i empresarial durant un any.

 • Candidat volant.
  Acte de lliurament

  Novembre de 2022

  Acte de lliurament i comunicació pública guardonats.

 • Acompanyament dels premiats

  Novembre 2022 – juliol 2024

  Acompanyament cultural i empresarial dels premiats.

//// Guanyadors Premi Lluís Carulla 2020
//// Lliurament 2020
 • Nilak, projecte guanyador
 • Museu de camins, idea guanyadora
 • Presentació i actuació de les Impuxibles
//// Més informació

Vols rebre les novetats de les convocatòries?

Deixa’ns les teves dades i t’informarem de l’obertura del període d’inscripcions i d’altres notícies sobre les convocatòries dels premis i programes d’impuls cultural de la Fundació

//// Notícies

/Premi Lluís Carulla

Segona itinerància de NILAK: Pinell de Brai

Més informació
/Premi Lluís Carulla

La Fundació Carulla dona ales a projectes culturals transformadors

Més informació
/Fundació Carulla

La cultura és la resposta. Descobreix totes les convocatòries d’aquest any!

Més informació
Més notícies