Editorial Tigre de Paper

Maria Rodó

Nom de l’autora:

Maria Rodó

Editorial:

Editorial Tigre de paper

Títol de l’obra:

Projecte Interseccionalitat

//// Sinopsi

Quan es parla sobre desigualtats socials, les qüestions relacionades amb el gènere, la classe social, la raça o la identitat nacional, entre d’altres, sovint s’acostumen a considerar de forma separada i en competició entre elles. La interseccionalitat és un concepte sorgit del feminisme Negre estatunidenc als anys noranta per mostrar les interrelacions entre els diferents eixos de desigualtat i els efectes sobre la vida de les persones. Avui en dia la interseccionalitat és un concepte clau per la recerca en ciències socials, en els debats polítics dins els moviments socials i un terme àmpliament utilitzat en l’elaboració de polítiques públiques.

 

Tot i això, no hi ha referències clares sobre què significa el concepte, quins debats hi ha al respecte ni sobre quines són les possibilitats que obre. Amb aquest llibre es pretenen portar els debats existents a nivell internacional sobre el concepte al nostre context i proposar una aproximació pròpia: la incorporació de la dimensió emocional sobre les desigualtats i el lloc com a element constitutiu de les dinàmiques interseccionals. Es donen eines concretes per aplicar marcs interseccionals a la investigació, com també s’aporten nous elements per a reflexionar sobre les pròpies posicions d’opressió i privilegi.

//// Perfil de l'autora

Actualment, una de les apostes de l’editorial és aprofitar l’embranzida i la força que tenim com a segell per impulsar joves veus del panorama català i obrir noves perspectives transformadores des d’àmbits diferents de les lletres i el pensament. En aquest sentit, estem treballant actualment 5 manuscrits (dos dels quals presentem en aquestes beques) amb joves autors amb qui ja ens hem vinculat d’una manera o altra en el passat i que pensem que des de perspectives molt diferents poden ajudar a enriquir el pensament crític en llengua catalana. L’experiència de tots aquests anys a través de l’editorial juntament amb els altres dos projectes culturals que coordinem des de la cooperativa Cultura21 (la fira Literal i Catarsi Magazín) ens ha permès conèixer aquests perfils i començar a treballar-hi i seleccionant els millors, oferir-los vies de publicació solvents a nivell econòmic i de promoció.

En aquest sentit, Maria Rodó és una dels quatre autors que el 2014 va publicar amb Tigre de Paper Rebels amb causa un pioner i trencador assaig que posava la qüestió juvenil al damunt de l’agenda política i social d’aquest país. Al llarg d’aquests anys, ha estat assessora editorial externa de Tigre de Paper en la col·lecció de feminismes i des de la seva creació forma part del consell editorial de la nostra revista, Catarsi Magazín.