Mutare Territori Terrassa: els superpoders dels joves i la cultura

La jornada de Mutare Territori celebrada a Terrassa és un exemple de com la suma de la cultura i les arts i la intel·ligència col·lectiva poden ajudar a transformar els municipis. La convocatòria per al Mutare Territori 2024 està oberta fins al 30 d’abril, i ofereix l’oportunitat al món local de participar activament en la transformació del teu territori.

 

A vegades, ens enfrontem a problemes i dubtem de la nostra capacitat per resoldre’ls. Sovint, però, només cal involucrar altres persones i trobar les solucions en comunitat. Així ho van fer a Terrassa, on tenien clar que era possible aconseguir cohesionar i transformar la ciutat a través dels joves i la cultura. Per això, l’associació cultural Virals i l’Associació Cultural Actura (ACA), amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, van organitzar una jornada/taller dinamitzada per la Fundació Carulla i amb metodologia Mutare Territori, amb la participació d’un col·lectiu de joves i agents socials i culturals de la ciutat.

 

 

Mutare territori: solucions culturals a reptes locals

Mutare Territori és una metodologia innovadora que facilita identificar i fer front a reptes socials locals, amb l’objectiu de trobar solucions col·lectives a través de l’art i la cultura i involucrant els diferents agents socials i culturals. La Fundació Carulla ofereix suport integral a les entitats organitzadores durant tot el procés de realització i avaluació d’un Mutare al seu territori.

Aquest acompanyament inclou assistència tècnica i metodològica i la dinamització de la jornada, així com suport en la comunicació per garantir l’èxit de la sessió. També acompanya en l’avaluació de les propostes generades i en la seva aplicació al municipi. I promou l’intercanvi i la col·laboració amb altres territoris per crear una xarxa de suport i aprenentatge compartit.

 

Els superpoders del joves de Terrassa

Després d’una dinamització artística de la mà del col·lectiu “L’Última Merda“, els participants en el Mutare Territori de Terrassa van definir quins reptes s’havien de superar per implicar els joves en la transformació de la ciutat des de la cultura: quina cultura interessa als joves i com escoltar-los i interpel·lar-los, com potenciem els espais de comunitat i cultura, com fer que la cultura arribi a tothom, la necessitat de revisar els continguts culturals d’escoles i instituts, entre d’altres.

Un cop definits els reptes i després d’un treball de debat i cocreació en diferents grups, es van concretar fins a 15 propostes d’acció per transformar Terrassa a través dels joves i la cultura: ser part i decidir, desenvolupant xarxes, grups i espasi per potenciar la creació i el consum cultural dels joves o creant un Consell de Joves i un Consell de Cultura als centres educatius; arribar a tota la ciutat, convertint l’espai públic en espai cultural o desenvolupant una fàbrica de creació intercultural; viralitzar els centres educatius, creant una assignatura d’acció cultural o fent més fort el vincle cultura i educació; i fer possible aquesta implicació dels joves, garantint l’experiència cultural, generant programes de mediació cultural entre entitats i artistes o materialitzant de manera física l’activisme cultural de la ciutat.

Podeu trobar un resum de l’informe amb les quinze propostes aquí.

Totes aquestes accións només seran possibles si les joves i els joves de Terrassa poden ser part activa de la transformació social de la ciutat. Els joves tenen superpoders per generar grans canvis, però els hem de permetre activar-los, escoltant-los i posant-los al centre de les iniciatives.

 

L’inici d’un procés de transformació

El Mutare Terrassa és l’inici d’un procés participatiu que vam dibuixar entre totes per transformar la ciutat a través dels joves i la cultura. Es va demostrar que Terrassa és una ciutat amb una joventut que vol ser part activa de la transformació, amb un Ajuntament disposat a recolzar i compartir aquest camí i amb un teixit associatiu, educatiu i comunitari que ho faran possible. Ara, l’objectiu és avançar en aquest camí, fent realitat les accions proposades per abordar els reptes identificats. Això inclou la creació d’un pla d’acció concret per aconseguir-ho, la formació d’un Consell de Joves com a motor d’aquest pla i la generació d’espais de participació i consulta. Aquest procés continuarà teixint relacions de confiança i treball compartit entre els diferents agents implicats per fer realitat aquesta transformació.

 

És el teu torn: convocatòria oberta de Mutare Territori 2024

El Mutare a Terrassa posa de manifest la força del nostre teixit cultural i social, i el gran poder que tenim quan col·laborem i ens involucrem per millorar els nostres municipis. Si sou una entitat que també voleu impulsar l’accés i participació cultural i millorar la cohesió social del vostre municipi, presenteu-vos a la convocatòria de Mutare Territori 2024, que estarà oberta fins al 30 d’abril. Aquest és el moment de participar i contribuir al canvi.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS