La cultura també cura i cohesiona

 

Les arts, i la cultura en general, tenen un gran potencial per abordar situacions de vulnerabilitat, tant personals com socials. Hi reflexionem en el recent webinar “La cultura també cura i cohesiona” a partir de dues experiències transformadores, la Companyia Brots, guardonada amb una beca SOS Cultura 2021, i el projecte SO(M) LAB, guanyador del Premi Francesc Candel 2022 de cultura i cohesió social.  

 

En Quim afirma amb convicció: “No hi ha persones vulnerables i persones no vulnerables, sinó que tots i totes podem viure situacions de vulnerabilitat”. És en aquest sentit que les arts i la cultura es presenten com un camí cap a l’enfrontament i la superació d’aquestes situacions. Ens connecten amb la nostra essència, ens commouen, humanitzen i ens permeten establir relacions amb el grup. 

 

 

No hi ha persones vulnerables i persones no vulnerables, sinó que tots i totes podem viure situacions de vulnerabilitat. És en aquest sentit que les arts i la cultura es presenten com un camí afrontar aquestes situacions. Ens connecten amb la nostra essència, ens commouen, humanitzen i ens permeten establir relacions amb el grup. “Quan entrem per la porta del teatre totes som iguals”, ens explica la Raquel Gonzalo, actriu de la Companyia Brots, que lluita contra l’estigma de la salut mental. Per a la Raquel, el teatre ha estat clau per superar moments de gran dificultat.

 

Activistes teatrals en salut mental 

La Companyia Brots, amb més de 12 anys d’experiència en l’àmbit teatral, treballa amb persones amb un diagnòstic de salut mental, reflectint la vivència en primera persona d’aquesta circumstància i utilitzant les sales com a espais de cura. 

“El que fem des de Brots és una lluita contra tots aquests estigmes, tabús i injustícies que existeixen. I quan ho fem en primera persona, la gent s’identifica, perquè parlem de sentiments, i els sentiments són universals” afegeix la Raquel, mentre subratlla la necessitat de fer arribar el teatre als professionals sanitaris com a mitjà de sensibilització i transformació. 

Malgrat els avenços, i la bona acollida de projectes com aquest, encara hi ha molta feina per fer en l’àmbit del teatre com a eina de transformació social, sobretot pel que fa al reconeixement. L’Antonio Masegosa director artístic de la companyia, s’expressa amb sinceritat: “Encara som considerats un gènere menor, perquè estem barrejant allò social amb allò artístic. Tot i oferir obres de gran qualitat, continuem sent considerats un gènere marginal”. 

SO(M) LAB, laboratori de sonoritats compartides 

Més enllà de la salut, podem viure situacions de vulnerabilitat social. Ho saben molt bé la gent de SO(M) LAB, que proposa formació en tallers radiofònics i musicals adreçats a persones migrants de la Fundació Babel per facilitar la seva integració i cohesió social. És un clar exemple de com la cultura, la música i la comunicació poden generar canvis i unir comunitats diverses. 

Melisa Ramírez, creadora i coordinadora del projecte destaca que SO(M) LAB és un espai d’experimentació, reflexió col·lectiva. “Promou la participació comunitària, enriqueix els vincles socials i el sentiment de pertinença de les persones migrants”, ens explica”. La seva experiència es recollirà en un pòdcast mensual dins la programació de la ràdio comunitària Dublab BCN. 

Per a l’Adiba Rahman, participant dels tallers, a través de les experiències compartides les persones migrants creen vincles profunds i duradors: “Ens vam adonar que ens agrada parlar i escoltar. Escoltaves el company i ressonaves amb aquesta experiència, i acabaves creant vincles que han transcendit el propi taller, persones de diferents generacions i nacionalitats”.  

 

La Cultura com a agent de canvi

Aquest seminari online organitzat per la Fundació Carulla ha posat de manifest com la cultura té el poder de curar i cohesionar. No hi ha dubte que les arts són un mitjà potent per afrontar les vulnerabilitats humanes i construir una societat més empàtica i inclusiva. Amb projectes com els de la Companyia Brots i SO(M)LAB, es demostra que la cultura pot ser un agent de canvi. 

 

En podeu trobar més exemples als diferents premis i programes d’impuls cultural del web de la Fundació.