Les restriccions decretades per la Generalitat de Catalunya al sector cultural ha provocat les reaccions d’associacions i federacions que han volgut destacar el valor que té la cultura durant una situació de crisi com l’actual
“El que ens hem de preguntar és que és el que ens passa com a societat que una de les primeres coses que ens passa pel cap és deixar de fer projectes culturals? Quin valor li estem donant a la cultura i al fet cultural?”. Aquestes són les qüestions que es pregunta la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, davant de la situació que està vivint el sector cultural donades les restriccions que va decretar la Generalitat de Catalunya per evitar la transmissió de la Covid-19, mesures que van afectar de ple les activitats culturals.
Davant l’augment dels brots i contagis en diferents zones del territori, en especial a Lleida, la ciutat de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, la decisió del Govern de la Generalitat va ser la de prohibir o limitar activitats culturals, festivals i decretar el tancament de teatres i cinemes, entre d’altres restriccions.
La resposta de federacions, associacions i entitats, de diferents sectors culturals, no es va fer esperar, i de manera unànime van defensar la realització de les activitats culturals, així com la feina per mantenir-les durant l’època de desconfinament i represa que han dut a terme associacions, espais i treballadors de la cultura, sempre respectant les mesures sanitàries decretades.
La resposta es va vehicular a través de la campanya #CulturaSegura (o #LaCulturaEsSegura) que està tenint gran visibilitat a les xarxes socials, i que va permetre donar veu a organitzacions i treballadors relacionats amb la cultura, i el malestar que sentien davant del cop dur que ha rebut la cultura en ple moment clau de represa.
Entre les demandes que han fet arribar les entitats a les administracions es troba la rectificació de la decisió de tancament dels espais i activitats culturals, tenint en compte que es compleixen totes les mesures sanitàries; que s’escolti al sector en la gestió de les decisions que l’afecten; i que la cultura sigui considerada com un dels valors que ha ajudat a suportar la crisi i se la tracti amb la justa correspondència.
LA CULTURA ÉS SEGURA!
Durant la represa de l’activitat que es va iniciar unes setmanes enrere després de tres durs mesos de confinament, espais culturals, així com associacions i treballadors del sector, es van posar en marxa amb l’objectiu de reprendre l’activitat d’un sector ja de per si maltractat. L’objectiu era fer-ho com més aviat millor, sempre respectant les mesures sanitàries de protecció decretades per les administracions.
“Les federacions de cultura popular es van posar les piles per veure com podien continuar en la seva programació”, explica la Rosa Maria Provencio, presidenta de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. “Evidentment era una activitat retocada perquè el virus encara no ha marxat, sempre d’acord amb totes les normatives que ens han donat les autoritats sanitàries”, assegura. Per aquest motiu, tal com assenyala Provencio, les restriccions han creat molta inquietud. “Ens ha fet tirar enrere, sobretot a la cultura popular“, lamenta.
Des de l’ENS consideren que la cultura és segura perquè no s’ha demostrat que la cultura hagi propiciat contagis, com si s’han creat per altres vies. “Com pot ser que es tanquin teatres, on t’has de rentar les mans, et miren la temperatura i et netegen les sabates, fins i tot, i en canvi es permet que el tren vagi ple de gent que va a la platja”, es queixa Provencio. “Estem desvirtuant la mateixa teoria dels científics, l’estem tirant per terra, i amb això no estem d’acord de cap manera“, assegura.
“Crec que en aquest moment estem ja dins d’una certa normalitat i hauríem de deixar que cadascú, d’acord a la seva responsabilitat individual i social, pugui continuar treballant”, proposa.
Recentment, el PROCICAT va aprovar una sèrie de criteris i condicions per dur a terme activitats culturals davant rebrots. No obstant això, Provencio assegura que hi ha mala maror entre les entitats de cultura popular, ja que el pla “és molt més restrictiu per a nosaltres que per als professionals i això és un greuge comparatiu important”, considera. “Des de l’ENS hem demanat a les federacions opinions perquè les puguem elevar a les autoritats que corresponguin perquè revisin el pla”, manifesta.
La directora de la Fundació Carulla també considera que la cultura de base i comunitària, l’art de carrer, la creació, està en perill d’extinció per l’afectació que han patit per la pandèmia de la Covid-19. “Evidentment els festivals, els grans teatres, estan patint molt, però el que ha fet la Covid-19 en les expressions culturals més petites ha estat rematar-los”, lamenta.
NECESSITEM LA CULTURA, I LA CULTURA ENS NECESSITA
Des de les entitats culturals es lamenta el poc valor que se li dona a la cultura, i que es demostra amb el fet de ser un dels primers sectors afectats per les restriccions, quan durant el confinament va quedar palesa la necessitat que té la societat del fet cultural. “Quan estàvem tancats a casa, la cultura va ser un remei de l’ànima, per aquelles llars que vam tenir la sort que la cultura pogués entrar, però també en l’aspecte educatiu per a les famílies que teníem nens i nenes”, explica Esteve, que defensa que la cultura és més que només oci.
“De sobte, tots estem darrere d’una mascareta, no ens podem abraçar, hem viscut situacions d’aïllament, de solitud, de dols que no hem elaborat. I això com ho pairem? Des de la raó costa molt, i crec que aquest és un dels paper de la cultura i les arts“, assegura la directora de la Fundació Carulla, que afegeix que “fa una mica de basarda que, amb el valor que té la cultura, sigui una de les primeres coses que es plantegi cancel·lar”.
En la unió que hi ha entre l’impacte social que té l’activitat cultural, la necessitat que tenen les persones de compartir aquests espais, i més durant la situació tan dura que estem vivint, i la necessitat que té el sector de rebre suport, es troben iniciatives com la de SOS Cultura, de la Fundació Carulla. “Vam decidir treure 20 beques per a creadors, perquè creiem que necessiten suport i, alhora, nosaltres els necessitem a ells”, explica Esteve. “Necessitem propostes creatives per elaborar tot això que hem viscut”, afegeix.
El programa de beques SOS Cultura compta amb quatre categories: beques a creacions artístiques a l’espai públic; beques a creacions literàries en català; ajuts a mutare en el territori i tarifació social al Museu de Vida Rural.
“La cultura és llibertat, és proximitat, és emoció, és crítica, és mirar-nos des de dins”, explica Esteve. Segura no és precisament el primer adjectiu que ens ve al cap quan pensem en Cultura. Però la represa ha demostrat que és una activitat amb un risc mínim de contagi. Donem-li el valor que té.
Carlos Faneca (24/07/2020). #CulturaSegura: clam entre les entitats del sector
per defensar l’activitat cultural. Xarxanet. [Digital].
Disponible a: https://bit.ly/301YwLL [27/07/2020]