Premi Lluís Carulla

Emprenedoria cultural

//// Programa d'emprenedoria

Ja tenim finalistes del Premi Lluís Carulla 2024!

Qui s’emportarà les Ales de la Transformació?

Coneix-los!

El Premi Lluís Carulla és un guardó i un programa d’emprenedoria cultural biennal amb l’objectiu de formar, impulsar i fer viables projectes i idees culturals que transformin i millorin la societat catalana. 
 
La dotació total del premi és de 100.000€, a més d’un programa d’emprenedoria valorat en 50.000€. El lliurament del guardó se celebrarà el pròxim 19 de novembre a l’IDEAL. Vols conèixer els finalistes?

//// Finalistes PLLC

Projecte cultural tansformador

  • Via Ràpida

    Assoc. Audiovisual Educatiu per la Llengua

    Via Ràpida és un projecte audiovisual educatiu creat per suplir la manca de materials educatius audiovisuals en llengua catalana. Ofereix vídeos en obert amb els continguts curriculars, exercicis de lectoescriptura i aprenentatge gamificat (kahoots, blookets…). Vol combatre l’abandonament escolar i frenar la disminució de l’ús del català en l’educació i entre els joves. 

  • Sinèrgic

    Assoc. cultural Neandertal Records

    A Catalunya només un 30% dels hospitals inclou la música com a teràpia. Sinèrgic vol esdevenir un projecte vertebrador arreu del territori per oferir programació musical estable als centres hospitalaris, introduir progressivament la musicoteràpia i equipar els centres amb una caixa de recursos musicals. Pretén millorar el benestar emocional de les persones hospitalitzades i de les seves famílies.  

  • KminArt. Camins plens d’art, naturalment.

    KminArt

    KminArt és una innovadora fusió d’art i senderisme que genera un impacte positiu en el medi ambient, la cultura local i la comunitat dels territoris rurals. És un festival d’arts visuals que se celebra al llarg de tres mesos en diferents poblacions de forma simultània mitjançant la creació de rutes circulars de senderisme amb la incorporació enmig de la natura d’instal·lacions artístiques inèdites identificades amb un codi QR. 

  • L’Inevitable, Festival d’Arts Comunitàries de Salt

    L’Inevitable

    L’INEVITABLE, el Festival d’Arts Comunitàries de Salt, promou l’art comunitari i visibilitza les pràctiques artístiques locals amb un equip autogestionat format per la ciutadania i les entitats culturals. El repte és pal·liar els efectes de la segregació cultural i replicar el model metodològic mitjançant un manual a altres localitats catalanes treballant en xarxa. 

//// Finalistes PLLC

Idea cultural transformadora

  • Reartivem

    Circula Cultura

    Reartivem busca activar la participació juvenil a l’espai públic mitjançant la creació artística i la dinamització cultural comunitària. Durant 12 mesos, joves de 16 a 30 anys participaran en formacions i mentories per després dissenyar i liderar accions culturals a l’espai públic d’una forma sostinguda en el temps. Aquestes accions volen transformar els carrers i places en pols culturals liderats per joves, fomentant l’ocupació juvenil i la qualitat de vida dels barris. 

  • La veu del bosc

    Guillem Muñoz

    La Veu del Bosc és un espectacle immersiu que fusiona naturalesa i tecnologia per oferir una experiència sensorial sobre la relació que tenim amb la naturalesa, entre nosaltres i amb nosaltres mateixos. La idea té una clara intenció de conscienciar i educar a partir de l’emoció i busca completar l’experiència amb altres disciplines com ara xerrades, teràpies i tallers. 

  • La Instrusa

    Massa Salvatge Coop.

    La Intrusa vol crear una Xarxa de Centres Culturals que permeti generar una vinculació real entre la població adolescent i la cultura trencant amb la dinàmica de propostes que passen de forma puntual. Un moviment per canviar la mirada cap a l’adolescència i fer més inclusiva la cultura per al jovent. 

  • Mila, factoria de talent narratiu per a joves

    Anigami Can Grau-Cardant Cultura

    Hi ha pocs escriptors joves i menys que siguin representatius de la diversitat social. Amb la factoria de talent narratiu es facilitarà l’entrada de 15 joves de 18 a 25 anys d’entorns socialment diversos perquè es desenvolupin com a narradors a través de diferents llenguatges artístics. L’acompanyament estarà enfocat perquè entrin al circuit profesional amb obra publicada. 

  • eco.ai

    David Prades

    Una proposta d’intel·ligència artificial per recollir, representar i preservar memòries i experiències culturals de persones i comunitats sovint infrarepresentades. A més també servirà per alimentar els algorismes amb bases de dades inclusives, transparents i representatives perquè la IA tingui en compte la diversitat i la identitat de comunitats poc presents.  

//// El jurat del Premi Lluís Carulla

El Jurat 2024

  • Nicolau Brossa

    President de la Fundació Carulla

    Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA) per IESE. També ha cursat el programa “Vicens Vives” de la Càtedra de Lideratge d’ESADE. Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la direcció de projectes. 

  • Jordi Sellas
    Jordi Sellas

    Periodista i gestor d’empreses culturals. Actualment és el fundador i director de l’IDEAl, Centre d’arts digitals, el primer centre del sud d’Europa dedicat a la producció i exhibició d’arts digital. Entre d’altres ha estat director general de cultura de la Generalitat de Catalunya, director de nous negocis del grup RBA i fundador del Club TR3Sc. És un apassionat de la cultura, un emprenedor nat i té un objectiu clar: millorar la societat a través de la cultura i la tecnologia. 

  • Anna Villarroya

    Professora i investigadora d’economia de la cultura i de polítiques culturals a la Universitat de Barcelona. És presidenta de l’European Association of Cultural Researchers. Forma part del Consell de l’Association of the Compendium of Cultural Policies and Trends i des de l’any 2006 és l’autora de l’informe sobre política cultural a Espanya del Compendium of Cultural Policies and Trends. 

  • Carolina Rosich

    Periodista cultural especialitzada en arts plàstiques, arquitectura i disseny a la secció de Cultura de TV3 des de 2001, cobrint tot tipus d’esdeveniments culturals, com la Biennal de Venècia o la Fira Arco, fent reportatges i entrevistant a figures rellevants del panorama cultural. És guionista i presentadora dels programes “Liceu a la Fresca” i “Una nit al Liceu” i des de 2018 presenta la retransmissió de la Gala dels Premis Gaudí. Ha dirigit el documental “Els Joglars 40 anys” i el 30 Minuts “Travessia cap a Hollywood”. Ha col·laborat als programes culturals “33 Recomana” i “Ànima”. 

  • Isona Passola
    Isona Passola

    Productora, guionista i directora de cinema catalana. Fundadora de la productora Massa D’Or amb què ha produït pel·lícules com Pa Negre, L’endemà o Incerta Glòria.  És coneguda pel documental Cataluña-Espanya, la primera pel·lícula que va dirigir. És també la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català i de l’AMIPED (Associació de Productors Independents del Mediterrani). Ferma defensora de la creativitat i d’explicar històries que  commouen, atrapen i transformen. 

  • Emilio Álvarez
    Emilio Álvarez

    Impulsor i co-director de plataformes dedicades a l’art contemporani com la galeria Àngels Barcelona o el festival de vídeo art i cine d’artista LOOP, un espai de reflexió i debat de la imatge en moviment pròpia del nostre temps. 

    Llicenciat i MBA en administració d’empreses per ESADE. Convençut de què els artistes contemporanis fan una contribució important a la nostra societat i que el seu treball és clau per ampliar els punts de vista i anticipar qüestions socialment rellevants. 

  • Edgar Garcia

    Director de l’Institut Català de les Empreses Cultural (ICEC), una institució pública del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que treballa pel desenvolupament i la consolidació del sector cultural impulsant les empreses i els professionals de la cultura per millorar-ne la competitivitat i la professionalització. 

  • Guillem Arís

    Economista, director de la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya, amb 25 anys d’experiència dissenyant i escalant programes de suport a les persones emprenedores per a la creació, el finançament i la consolidació de petites empreses a nivell nacional i internacional. 

    En representació d’Autoocupació.

//// Programa d'emprenedoria

Les fases del programa d'emprenedoria

El programa té com a objectiu incrementar la capacitat transformadora de les propostes culturals i de les persones emprenedores que les impulsen i està format per 4 fases, de les que destaca l'Acadèmia, l'entorn formatiu del premi per a fins a 20 projectes seleccionats.
  • L'Acadèmia

    Abril – maig 2024

    Fase de formació grupal per a un màxim de 20 projectes seleccionats. 12 hores distribuïdes en 4 tallers intensius Mutare amb una metodologia experiencial i creativa:

    1. – Cultura i transformació social
    • – Creativitat i comunicació
    • – Habilitats emprenedores
    • – Impacte

     

    Inclou un certificat de formació i l’acompanyament d’un mentor cultural.

    Al final l’Acadèmia, es farà una sessió de presentacions davant d’un comitè seleccionador, encarregat de la tria dels finalistes.

  • Fase d'Incubació

    Maig – setembre 2024

    Els finalistes rebran una beca de 1.000 € per facilitar la dedicació al programa.

    Es faran sessions personalitzades per millorar el projecte culturalment i la seva viabilitat econòmica amb Fundació Carulla, Netmentora i Autoocupació.

    Inclou una formació en habilitats comunicatives i l’acompanyament d’un mentor cultural per preparar la presentació final davant del jurat.

    S’afavorirà el Networking amb la presència de gestors i agents culturals.

  • Lliurament i dotació

    Novembre – desembre 2024

    Es donaran a conèixer els guanyadors del Premi Lluís Carulla 2024 i s’atorgarà la dotació econòmica:

    • 60.000 € per al millor projecte cultural transformador
    • 25.000 € per al segon millor projecte/idea transformadora

     

    Es realitzarà l’acte del lliurament del premi, amb la presència de tots els particiipants de l’Acadèmia.

  • Fase d'expansió

    Gener 2025 – desembre 2026

    Durant dos anys, la Fundació Carulla farà el seguiment cultural dels guanyadors i Netmentora i Autoocupació, l’empresarial.

    Una consultoria especialitzada elaborarà els estudis d’impacte (valorats en un total de 15.000 €)

    Els guanyadors formaran part de la comunitat de la Fundació Carulla i de Mutare. A més, seran projectes residents al HUB cultural de la Fundació Carulla.

//// Mentories Premi Lluís Carulla 2024

Mentories

  • Judith Barnés Martín

    Cap d’àrea i coordinadora de la Fundació Antoni Tàpies

    És una professional amb una sòlida formació en gestió cultural i museologia. Té una Llicenciatura en Humanitats amb especialitat en Arts (UPF, 2003-07), on va obtenir el Premi Extraordinari d’Estudis i el Tercer Premi Nacional en Humanitats. La seva experiència laboral inclou rols destacats en diverses institucions culturals, com la Fundació Antoni Tàpies, on actualment exerceix com a Cap d’àrea i coordinadora de programes públics, així com en la Fundació Joan Brossa, on va ocupar el càrrec de Cap de patrimoni i mediació.

  • Clara Saperas Llobet

    Gerent i directora de Tramoia Produccions Culturals

    És una professional amb més de 15 anys d’experiència en gestió cultural. Després d’una trajectòria en pedagogia, va fundar Tramoia, una empresa dedicada a la divulgació cultural interdisciplinària. Especialitzada en literatura i arts escèniques, destaca en projectes de foment de la lectura i mediació de públics culturals. També ha liderat projectes reconeguts com Poesia als Parcs i Lectures en Ruta. La seva experiència abasta la direcció estratègica, la gestió de projectes i la coordinació d’esdeveniments culturals en l’àmbit nacional i internacional. 

  • Mireia Asensio

    Fundadora de RELart, dinamitzadora, investigadora i formadora.

    És una professional amb més de deu anys d’experiència en diversos àmbits de la gestió cultural i educativa. Com a fundadora de RELart, ha liderat projectes innovadors en facilitació de grups, gestió del coneixement i formació e-learning. A més, col·labora com a professora associada a la Universitat de Vic UVIC-UCC, i ha impartit formació en diverses àrees, incloent-hi gestió de projectes, creativitat i soft skills.

  • Esteban Marín

    Gestor cultural

    És un gestor cultural titulat en projectes de cooperació cultural internacional (Postgrau, UB 2020) i en direcció d’empreses i institucions culturals (Màster, UB 2021-22) té formació com a artista (Disseny gràfic i il·lustració) i en gestió d’exposicions i galeries (2018). Efectua tasques de direcció de la Fundació Contorno urbano i del programa cultural d’arts comunitàries i les residències d’art i desenvolupament sostenible. Com a artista ha realitzat desenes de murals comunitaris, efectuant la direcció d’art i la coordinació dels participants des de l’any 2009. Amb el projecte “Mòdul. Centre ecològic cultural”, va ser guanyador del Premi Lluís Carulla 2022. 

//// Aliances

Els aliats del premi

Per tal de treballar la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i les idees hem arribat a acords amb organitzacions i persones amb expertesa cultural i empresarial.
  • Logotip Netmentora
    Netmentora

    Entitat europea de suport a l’emprenedor encarregada d’ajudar que els projectes siguin viables i sostenibles.

    NETMENTORA
  • Logotip Autoocupació
    Autoocupació

    Fundació catalana amb trenta anys d’experiència que oferirà formació i acompanyament als emprenedors amb idees.

    AUTOOCUPACIÓ
  • Logotip de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC)
    Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC)

    Associació amb funció de punt de trobada i plataforma de representació i reflexió dels professionals de la gestió cultural de Catalunya.

    APGCC
//// Guanyadors 2022

Mòdul i Perifèria Gold Battle, guanyadors del Premi Lluís Carulla 2022

Els guardonats del Premi Lluís Carulla 2022 van ser Mòdul. Centre ecològic cultural, que contempla la construcció d’un equipament cultural amb materials recuperats amb la participació dels veïns de barris amb grans desigualtats socials i Perifèria Gold Battle, que utilitza el rap i la cultura urbana per crear vincles entre joves i educadors socials promovent les batalles de rap en català. Van recollir el guardó en un acte que es va convertir en una experiència immersiva inoblidable gràcies a la màgia del centre d’arts digitals IDEAL i les actuacions de la companyia Kamchàtka i el Dúo Laos.

//// Vídeo resum

Reviu el lliurament del Premi Lluís Carulla 2022

//// Notícies

/Fundació Carulla

Catalunya Freestyle omple la plaça de Catalunya per la Mercè

Més informació
Spica, guanyador de la competició Catalunya Freestyle.
/Premi Lluís Carulla

El rap en català de Catalunya Freestyle fa història

Més informació
Fotografia de "La Nut", primera influencer cultural generada per ordinador.
/Transformadors

Noves ales per als projectes culturals transformadors

Més informació
Més notícies