Preguntes freqüents – SOS Cultura 2023

//// Faqs SOS Cultura

Convocatòria

Com em puc presentar a la beca?

Has d'entrar al web de les Beques Sos Cultura ​, clicar el botó "Inscriu-t'hi" i omplir el formulari que hi trobaràs.

A cada pregunta trobaràs el nombre de caràcters permesos a sota de cada quadre de text.

Quan tanca la convocatòria?

La convocatòria finalitzarà a les 23.59h del 30 de març 2023.
//// Faqs SOS Cultura

Puc participar-hi?

Qui s'hi pot presentar?

Creadors i creadores (persones físiques i jurídiques) amb residència a Catalunya. Si vols presentar un projecte com a col·lectiu, has de designar una persona física o jurídica que el representi i presenti la sol·licitud.

Si soc gestor cultural independent, comissari o productor musical em puc presentar a aquesta beca?

No, aquesta beca està orientada només a creadors.
//// Faqs SOS Cultura

Requisits

De quin àmbit cultural ha de ser el projecte?

Aquesta convocatòria està adreçada exclusivament a les arts de carrer, entenent com a tals totes les expressions o manifestacions artístiques que tinguin lloc a l’espai públic. S’accepten totes les disciplines escèniques, visuals, digitals... i la hibridació entre aquestes.

En quina llengua he de presentar la meva candidatura?

Has de presentar la teva candidatura en català.

​L’espectacle o creació final ha de ser en català?

Demanem que la llengua catalana estigui present en el procés de creació i en l’exhibició final. Poden conviure altres idiomes o llenguatges sempre que hi hagi un requisit artístic que ho justifiqui.

Haig de presentar un projecte de nova creació?

Sí, aquest és un requisit imprescindible per poder optar a la beca. Busquem peces inèdites, és a dir no estrenades, que es trobin en qualsevol fase del procés creatiu o de producció.

És obligatori fer una estrena de la creació?

Sí, l’exhibició pública de la creació és un requisit al qual t’has de comprometre per optar a la beca.

Pot el meu projecte donar resposta a més d'un repte social?

Sí, com a mínim ha de donar resposta a un dels reptes esmentats a les bases, però és possible tractar-ne més d’un.

Pot el meu projecte donar resposta a un altre repte social no esmentat en les bases?

Es tindran en compte només les propostes que treballin els reptes socials descrits a les bases de la convocatòria.

És imprescindible tenir una carta de compromís d’estrena o exhibició?

No, no és imprescindible, obtenir aquest document sumarà fins a un punt a l’avaluació final del projecte, i per això és convenient poder presentar-lo, però no és un requisit.

Quins serien els perfils de les persones expertes en els reptes que s’han d’incorporar a l’equip?

Això dependrà del repte que estigueu treballant, a mode enunciatiu i no limitatiu alguns exemples podrien ser persones expertes en els àmbits de les ciències, l’ecologia, les enginyeries, la biologia, la climatologia, ciències ambientals, l’antropologia, la sociologia, la demografia, la filosofia, la psicologia, l’urbanisme, l’estadística, la investigació, el treball social, etc.
//// Faqs SOS Cultura

Criteris de valoració

Què entenem per mirada transdisciplinària?

Aquest és un criteri d’avaluació que es refereix a la capacitat del projecte d’incloure i barrejar diferents disciplines tant en el procés de creació com en l’exhibició final. No ens referim només a disciplines artístiques sinó també a totes aquelles que poden aportar diferents visions per enriquir i aprofundir en l’abordatge del repte triat (com per exemple les ciències, la sociologia, l’antropologia, la filosofia, la psicologia, etc.)

Què són els indicadors i la metodologia d'avaluació?

Són aquells elements que et permetran mesurar el grau d'assoliment dels objectius que et vas proposar a l'inici del projecte. Han de ser concrets i quantificables. Has d'explicar de quina manera recolliràs la informació que necessites per fer l'avaluació. 

Quina és la puntuació mínima per poder optar a la beca?

No hi ha una puntuació mínima, obtindran la beca les cinc propostes millor valorades.
//// Faqs SOS Cultura

Dotació

Quins costos finança la beca?

La beca finança el procés de conceptualització, execució i exhibició. Pots fer-la servir per cobrir qualsevol despesa del procés.

Rebré els 6.000€ totals?

Rebràs els 6.000€ menys la retenció d’IRPF que correspongui.

Com hauré de justificar els recursos?

Hauràs de presentar una memòria final recollint la descripció del procés, els resultats aconseguits i material gràfic de l’exhibició, ja que aquest és un requisit obligatori que haureu de documentar. No hauràs de fer una rendició econòmica dels recursos aportats.

En que consisteixen els programes de beques de FiraTàrrega i Teatre Lliure?

El Teatre Lliure brinda a una de les beques guanyadores, emmarcar-se dins els Ajuts Carlota Soldevila passant, a ser un projecte resident per a la temporada 23/24. Es tracta d'una nova residència que es crearà per a l’ocasió adreçada a l’impacte artístic dins l’espai públic, donant cabuda al projecte becat durant dues setmanes de residència.

I la FiraTàrrega dota a una de les beques guanyadores formar part del programa Suport a la Creació, un espai que acompanya processos de creació escènica i on l’estructura logística, tècnica i promocional de FiraTàrrega es posa al servei dels creadors. La residència consisteix en una estada de treball a Tàrrega per donar forma i recorregut als seus espectacles que es visualitzen a través d'un programa d'assajos oberts a la ciutadania.
//// Faqs SOS Cultura

Altres dubtes

Com ha de ser la carta de compromís d'exhibició?

Ha de ser un document expedit i signat per l'equipament, festival, cicle... que programarà la vostra creació. Ha de constar el nom de l'ens programador i el seu compromís d'incloure en la seva programació així com l'espai de l'actuació i la data si la teniu. Si això últim encara no està definit, podeu posar que està pendent de determinar.

Aquesta carta no és imprescindible per presentar-se a la convocatòria, tot i que sí que cal un compromís de la persona creadora de fer una exhibició amb públic del resultat del procés de creació.

Què més hauré de fer a banda del lliurament de projecte?

Tens un compromís d’exhibició amb públic que hauràs de dur a terme. La creació pot ser programada per qualsevol mena d'equipament, cicle, festival, etc. o també de manera autogestionada a l’espai públic.

També hauràs d’assistir a la jornada de treball conjunt amb els altres guanyadors al Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí i ​realitzar la residència artística al museu.

De qui és la propietat intel·lectual de les creacions?

La propietat intel·lectual és del(s) creador(s). Així i tot, autoritzaràs la Fundació Carulla a fer servir material relacionat amb la teva obra per donar visibilitat dels resultats a les nostres xarxes.

Com es formalitzaran les beques?

La Fundació Carulla signarà convenis de col·laboració amb els representants dels projectes guanyadors en què es regularan les condicions de la relació.

El Teatre Lliure i FiraTàrrega establiran directament un acord amb les persones guanyadores de les beques que participaran en els Ajuts a la creació Carlota Soldevila i al programa Suport a la creació 2024, respectivament.

Tens més dubtes?

Escriu-nos a soscultura@fundaciocarulla.cat i els resoldrem.

També et podem atendre per whatsapp o per telèfon al
T. 667 150 082