Com s’articula el nou Pla Cultural de l’Ajuntament de Barcelona?
S’ha dit i repetit que la cultura és un bé essencial, però cal passar de les paraules a les accions. Aquest és l’objectiu que persegueix Fem cultura, el nou pla de Drets Culturals impulsat per l’ajuntament de Barcelona, perquè els drets culturals siguin realment fonamentals i exigibles com ho són la salut o l’educació.
Què entenem per drets culturals?
Podem parlar de diversos tipus de drets culturals:
El dret a la participació cultural contempla el dret d’accés a la cultura i al patrimoni, i el dret a la lliure participació en la vida cultural, a crear, desenvolupar i gaudir d’activitats culturals.
El dret a la identificació cultural fa referència al dret a escollir una cultura, a tenir i gaudir d’un llegat cultural, l’accés als mitjans de comunicació i d’expressió i a la protecció i desenvolupament de la pròpia identitat i diversitat cultural.
Fem Cultura
Amb un pressupost de 68,7 milions d’euros i sota el lema “Fem Cultura” es despleguen més de 100 accions concretes treballades a partir de 9 eixos que s’aniran desenvolupant des d’ara i amb l’hortizó al 2023.
Claus i dates
1. Acció comunitària i cultura popular
Setembre 2021:
–Accions destinades a les més de 500 entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat
-Unificació i simplificació de criteris i processos administratius per a la sol·licitud de llicències i permisos d’ús de l’espai públic
-Revisió del model actual de les Cases de la Festa
-Creació d’un calendari festiu, un espai de coordinació municipal unificat i un grup de treball de suport a les diferents festes majors de la ciutat
2. Cultura de base i sectors culturals
Octubre 2021
-Inauguració de la nova Casa de la Música de Barcelona,
-Inauguració sala Barts del Paral·lel
-Voluntat d’implementació del REC cultural
-Creació del nou projecte musical i tecnològic de la Casa de l’Aigua
-Planificació de la celebració de la Biennal d’Art Manifesta 2024, que estendrà la seva programació per deu ciutats de la regió metropolitana.
Beques i programes
-Instauració d’un nou programa de beques a la creació, atès l’èxit assolit enguany amb la reconversió dels Premis Ciutat de Barcelona;
-Augment d’espais destinats al pla de residències artístiques de la ciutat, que passarà de cinc a vuit.
-Simplificació i reformulació de les actuals convocatòries d’ajuts i subvencions de l’ICUB.
-Ampliació del Programa de Baixos de Protecció Oficial, amb fins culturals
-Habilitació de la categoria d’espais de cultura viva per flexibilitzar les llicències d’ús i aforament de petits bars, llibreries, galeries d’art i altres locals que programin activitats culturals.
3. Cultura i educació
Finals d’any i principis de 2022
-Presentació del nou Pla Director de les Biblioteques de Barcelona i de les mesures destinades a potenciar la cultura en l’àmbit educatiu com la implementació de la sisena hora lectiva per a pràctiques artístiques.
-Presentació del projecte pilot “Temps d’art”
-Ampliació dels programes culturals col·laboratius com “Caixa d’Eines”
-Se seguirà apostant per iniciatives de creació artística dins dels centres educatius com els programes Tot Dansa (18 edicions celebrades), En Residència (12 edicions) i l’Escena Pilot (2 edicions)
-Ampliació del nombre d’escoles municipals de música i arts així com vincular els setze instituts de batxillerat d’arts escèniques i arts visuals de la ciutat amb els diferents equipaments i esdeveniments culturals
-Creació d’una Unitat de Transversalitat de Gènere dins de l’ICUB i d’una comissió de gènere dins del Consell de Cultura de la ciutat.
4. Museus, digitalització i espais urbans
Febrer 2022
-Presentació de les propostes per ordenar la cultura a l’espai públic:
-Posada en marxa del Centre d’Art i Creativitat Urbana “El Cilindre d’Horta”.
-Aprovació de la nova regulació per als músics de carrer que pretén passar dels 18 punts actuals de Ciutat Vella a 51 punts distribuïts per tota la ciutat i la possibilitat d’ampliar-se amb altres disciplines artístiques.
-Presentació de programacions culturals lligades als projectes urbanístics com les superilles culturals o la Línia Cultural Rambla, amb la posada en marxa de Ràdio Rambles, un espai radiofònic comunitari.
Març 2022
–Voluntat d’estudiar i implementar una nova política de preus, vinculat al carnet de biblioteques, amb un horitzó final cap a la gratuïtat dels equipaments públics.
-Reforçar els vincles entre museus i centres educatius, consolidant la Taula d’Educació i Museus, i entre museus i fàbriques de creació per crear propostes artístiques conjuntes.
-Avançament en la creació de projectes museístics d’abast metropolità.
-Ús de les eines digitals per facilitar l’accés de la ciutadania a les col·leccions i informació d’aquests equipaments.
-Voluntat de creació d’un nou equipament de Reserva de col·leccions dels museus municipals.
Mitjans 2022
-Proposta per posar en marxa un laboratori ciutadà digital al Canòdrom a través de l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica.
-Equipament a tots els casals de barri amb fibra òptica i aposta pels programes d’alfabetització digital.
-Confecció d’una Carta municipal de drets digitals i afavoriment de l’ús de dades obertes (open data) a totes les institucions públiques municipals.