L’accés a la cultura és un dret fonamental. Així consta a l’article 27 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Amb tot i amb això, encara som ben lluny de ser una societat en què tothom pugui exercir aquest dret en igualtat de condicions. A l’accés universal i democràtic a la cultura s’hi interposen barreres econòmiques, socials i geogràfiques. Per exemple, una de quatre comarques de Catalunya no té teatre. Les grans ciutats concentren la major part de l’oferta cultural, mentre que moltes zones rurals en resten al marge, amb poques oportunitats per accedir a les arts en viu. És en aquest context de desequilibri territorial on neix NILAK.
NILAK es va començar a gestar l’any 2017 amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats culturals dels territoris rurals de Catalunya. Degut a la seva innovadora visió, la iniciativa va rebre el Premi Lluís Carulla 2020 a millor projecte. Va ser així com, finalment, NILAK va poder materialitzar el seu potencial: una carpa itinerant destinada a apropar les arts escèniques contemporànies a les comarques catalanes que tenen una oferta cultural limitada. Aquest espai mòbil té les condicions tècniques necessàries per fer tota mena d’espectacles i exposicions. A més a més, el projecte treballa en tàndem amb les institucions i creadors culturals de les localitats que visita per tal d’aportar una oferta única als seus habitants. NILAK és una iniciativa pionera que aposta per descentralitzar l’accés a la cultura i per convertir els pobles rurals en l’epicentre de les arts escèniques.
Amb el finançament i seguiment de la Fundació Carulla, NILAK es va inaugurar oficialment l’any 2021. El tret de sortida va ser a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta. Durant quinze dies, la carpa mòbil va acollir espectacles de circ, representacions teatrals i tallers; 26 activitats que, en total, van comptar amb l’assistència de més de 1.400 persones. L’èxit de la proposta va resultar evident.
Però Vilalba va ser només l’inici del viatge. D’ençà de llavors, NILAK ha realitzat 6 itineràncies més a comarques com l’Alta Ribagorça, la Conca de Barberà o el Pallars Sobirà. Ha col·laborat amb 161 artistes que han donat vida a 168 espectacles únics. La recepció del projecte ha estat enormement positiva: les dues primeres parades de NILAK van rebre una puntuació de 9,6 sobre 10 per part dels assistents. En total, més de 9.900 persones han assistit a aquestes activitats, 933 de les quals són alumnes. La darrera dada és especialment significativa, ja que, en aquestes comarques, l’oferta cultural dirigida a l’alumnat és particularment limitada (en el cas de Vilalba, tan sols el 15,6% dels alumnes havia assistit a altres espectacles teatrals o de circ amb l’escola o amb els seus familiars l’any anterior).
L’èxit de NILAK l’ha consolidat com un referent en la democratització de la cultura i li ha aportat un ampli reconeixement a escala nacional. La seva innovadora proposta ha captat l’atenció de nombroses institucions i professionals del sector. Tant és així que l’any 2024 el projecte va ser distingit amb el Premi Nacional de Cultura del CoNCA, un guardó que avala la seva contribució a l’equilibri del teixit cultural del país.
NILAK és la viva imatge d’un projecte cultural transformador. Al llarg de la seva trajectòria ha generat un impacte tangible que només fa que créixer. Ara, el projecte enceta una nova via per equilibrar la balança de l’oferta cultural. En col·laboració amb La Turbo i la Fundació Carulla, NILAK ha obert una beca de suport a la creació. Aquesta subvenció impulsarà el desenvolupament d’un espectacle de circ que tingui com a públic objectiu l’alumnat d’infantil i primària, amb capacitat de ser representat en escoles d’arreu del país i amb el català com a llengua vehicular del projecte. Perquè equilibrar l’accés a la cultura és un viatge col·lectiu que tot just comença.