Més de 100 candidatures als Baldiri 2022-2023

La 44ena edició dels Baldiri inicia el procés de valoració per reconèixer i impulsar projectes artístics per repensar el món i transformar l’educació. Més de 100 candidatures optaran als 45.000 € en premis de les diferents categories.

Des de fa 44 anys, els premis Baldiri impulsen i reconeixen projectes que transformen l’educació i donen resposta als nous reptes socials i educatius des de la cultura i les arts. Ara més que mai, davant els desafiaments globals que estem vivint, volem reconèixer escoles i mestres amb projectes innovadors per imaginar futurs més sostenibles i millors per a tothom.

La convocatòria dels Premis Baldiri Reixac 2022-2023 s’ha tancat amb bons números de participació, aquest any comptem amb la participació de 101 candidatures, de les quals 43 s’han presentat a la nova categoria de projectes artístics per fer front a l’emergència climàtica i impulsar la llengua catalana des de l’educació.

Les categories dels Baldiri d’aquesta edició són:

  • Premi Baldiri a l’escola transformadora: 1 premi de 3.000 €. S’hi han presentat 5 centres educatius.
  • Premi Baldiri a projectes artístics: 8 premis de 4.000 €. 24 candidatures pel foment de la llengua catalana com a eina de cohesió social i 19 projecte que atenen reptes com l’emergència climàtica.

Premi Baldiri a Experiències innovadores: 20 premis de 500€. Compten amb 53 candidatures que busquen experiències úniques i innovadores, dins i fora de l’aula, que fomentin des de l’art l’esperit crític, la gestió emocional i la inclusió. 

 

Propers passos 

Durant el mes de febrer l’oficina tècnica dels Baldiri revisa tots els projectes, comprova que s’ajustin als requisits demanats i realitza una primera preselecció de candidatures que seran valorades pel jurat. En una primera fase de valoració, el jurat, format per set persones expertes en els àmbits educatius i artístics, seleccionaran les escoles i projectes finalistes que entraran en una segona fase de valoració, a partir del mes d’abril, amb visites i entrevistes als centres educatius. A finals de maig es donaran a conèixer les candidatures guanyadores que seran convocades, el 18 de juny, en la gran festa de la cultura i l’educació al Museu de la Vida Rural, a l’Espluga de Francolí, on es realitzarà el lliurament dels Baldiri.

Resum calendari baldiri

 

El jurat d’aquest any 

L’equip de jurats dels Premis Baldiri Reixach, ja conformat en anteriors edicions per Coral Regí, Glòria Fajula, Xavier López i Maria Packzowski ha rebut tres noves incorporacions: 

  • Maria Adzerias  

Mestra, postgrau en Formació Holística en Ecodesenvolupament Conscient. Directora de Còdol Educació, que fa 28 anys que crea propostes culturals i educatives en el camp dels museus i la didàctica del patrimoni amb un enfocament innovador, rigorós i transformador, a l’àmbit personal i comunitari. 

  • Ariadna Miquel 

Ha treballat com a tècnica d’Educació del MACBA i coordinadora de projectes al Graner. Centre de creació de dansa i arts vives, acompanyant els programes Creadors En Residència i Escoles Magnet. Va ser mentora de la 1ª edició del Connexions, i actualment és gestora i productora cultural independent. 

  • Laura López  

És poeta i professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Fa classes de poesia, narrativa, creativitat, i d’assessora literària. Promou la  poesia, i mou a llegir i escriure’n en clubs de lectura, recitals, en escoles i instituts, i arreu. El seu darrer llibre de poesia és Coratge.