L’impacte transformador de Catalunya Freestyle

/Fotografies: @saul.lens

Fa tot just 2 anys, el desembre del 2022, Perifèria Gold Battle guanya el Premi Lluís Carulla a millor idea. L’entitat, nascuda del treball col·lectiu de Gold Battle, Raplegats i Llobregat Block Party, es proposa utilitzar el rap en català com a eina de transformació social amb l’objectiu d’incrementar la participació cultural dels joves. Des de llavors, amb l’impuls i l’acompanyament  de la Fundació Carulla, el projecte ha crescut notablement. Tant és així que, a principis d’aquest any, s’ha posat en marxa el que potser és la seva iniciativa més ambiciosa: Catalunya Freestyle, la primera competició de rap improvisat en català de la història. La idea és un torneig de batalles de freestyle en català a escala nacional, amb proves classificatòries per tot Catalunya i una gran final amb un únic vencedor. L’objectiu? Construir els fonaments d’una comunitat estable de rapers i glosadors en català. 

El tret de sortida del projecte és l’acte de presentació a Fabra i Coats, celebrat el febrer d’aquest any. Amb 100 participants i prop de 1500 assistents presencials, la proposta sembla tenir un molt alt potencial. Les dades que s’han obtingut d’ençà de llavors confirmen aquesta suposició. Catalunya Freestyle ha fet 8 espectacles arreu del territori amb un total de 7.750 assistents. L’acte més destacat, a les Festes de la Mercè de Barcelona, va aconseguir atraure fins a 3.000 persones. Pel que fa a la presència digital, el compte d’Instagram de Catalunya Freestyle supera els 9.900 seguidors. “Tot i que, quan vam començar, la demanda no era tan evident, hem descobert que realment n’hi havia molta”, afirma Albert Alarcón, un dels principals impulsors del projecte. “Hem omplert un buit, realment no hi ha cap projecte similar, tot i que les batalles fa molt que existeixen”. Tanmateix, si bé tot això demostra l’èxit de la iniciativa, el seu veritable impacte no es pot veure únicament amb xifres.  

“Pensàvem que els guanyadors de les classificatòries serien només gent que ja estava al radar, però no està sent així”. Alarcón afirma que, amb el projecte, s’està creant una plataforma de visibilització de nous artistes: Catalunya Freestyle és l’empenta que molts joves necessitaven per saltar a la competició i mostrar el seu talent. Així, la iniciativa contribueix a l’impuls de la participació cultural del jovent, no només oferint una veu als artistes emergents, sinó també aportant nous espais a aquell públic que, si bé ja s’interessava pel rap improvisat en castellà, tenia dificultat per trobar-ne en català. 

El projecte té un impacte destacadíssim en l’ús del català, ja que, fins ara, a molts glosadors els costava trobar espais on improvisar en la seva llengua materna. Però l’abast de la proposta no queda aquí. Alarcón considera que l’èxit del projecte està ajudant a trencar prejudicis, com ara la idea que el català no aconseguiria generar un circuit potent, o que no hi hauria prou nivell”. La realitat és que Catalunya Freestyle té la força per atraure persones de perfils molt diversos, fins i tot aquelles que no parlen català a casa. S’està creant la base d’un moviment que no para de créixer.  

Alarcón, però, afirma que hi ha aspectes de l’impacte del projecte que cal continuar treballant. Per exemple, l’increment de la participació femenina encara és un repte important. Si bé sí que hi ha certa igualtat en el públic, la presència de dones a l’escenari continua sent minoritària. Davant d’aquesta situació, Catalunya Freestyle es proposa seguir actuant per generar referents femenins a l’escena i, així, encoratjar les improvisadores a participar. “És una assignatura pendent, encara que, al llarg dels últims anys, ja ha millorat moltíssim”. 

 

Malgrat l’èxit de la proposta, Alarcón expressa que s’estan enfrontant a la incertesa que marca tot projecte cultural de l’actualitat. Ara per ara, Catalunya Freestyle s’aguanta per si sol, però, sense el finançament de l’Administració, no se sap quants anys podrà seguir fent-ho: “tenim por de tocar sostre”. La qüestió, tanmateix, és que Catalunya Freestyle ja està transformant el món del rap català. En ben pocs mesos, la proposta ha captat l’atenció d’un públic considerable i sembla que l’interès pel projecte només farà que créixer. “La intenció és continuar endavant, ampliar el projecte, fer més temporades i millor; li veiem molt de futur”, diu Alarcón. De tot plegat se’n desprèn que Catalunya és un terreny fèrtil per a la creació d’una escena de rap improvisat autòctona i que Catalunya Freestyle en pot ser la llavor.