La gran final de Catalunya Freestyle: el català es corona a l’escena urbana

/Fotografia: Marc Estivill

 

El passat diumenge 9 de febrer es va celebrar la gran final de Catalunya Freestyle, la primera competició de rap improvisat en català de la història. L’acte es va realitzar a la Sala Razzmatazz, on els setze millors freestylers de Catalunya es van disputar el tron. Finalment, davant de més de cinc-cents espectadors, el banyolí Dani Entreliti es va proclamar campió. Aquesta victòria, però, no és només individual; també és una gran fita per al rap en català. Un any després de l’inici de la competició, Catalunya Freestyle ha aconseguit revifar l’escena local de rap improvisat, oferint així una plataforma perquè glosadors d’arreu dels Països Catalans puguin competir en la seva llengua materna. 

L’acte es va posar en marxa a les 18 h. La Sala Razzmatazz no va tardar a omplir-se de fanàtics del rap improvisat. A l’escenari, els finalistes de les quatre proves regionals van haver de superar una sèrie de fases eliminatòries per fer-se un lloc al podi. Immediatament, es va fer evident l’enorme diversitat lingüística dels participants. Amb rapers i glosadors vinguts no només de la Catalunya central, sinó també de Girona, València, i les Illes, es fa palès que Catalunya Freestyle ha creat un espai on veus ben diferents, amb tota mena d’accents, poden teixir una comunitat entorn del rap i de la llengua. Finalment, després d’una trepidant ronda final contra Vanks, Dani Entreliti va esdevenir el guanyador de la primera edició de Catalunya Freestyle. El bronze se’l van emportar Yung Rovelló i Fetitxe 13.  

Dani Entreliti, guanyador de la primera edició de Catalunya Freestyle

 

L’esdeveniment també va comptar amb les actuacions de Poor Tràmit, Good Jan i Elane. Cal ressaltar la presència al jurat de notòries figures del rap a escala nacional, com ara el membre de Lágrimas de Sangre, Still Ill, o el jurat de Freestyle Master Series, Aka Soen. La gran final ha posat en evidència la creixent projecció i nivell de Catalunya Freestyle. En ben poc temps, la competició s’ha consolidat com un referent de l’escena local de rap improvisat, capaç, fins i tot, d’atraure l’atenció de públics més enllà de les fronteres catalanes. 

Catalunya Freestyle va sorgir de la col·laboració entre el col·lectiu Raplegats, Llobregat Block Party i Gold Battle. L’objectiu de la iniciativa era incentivar la participació cultural dels joves a través del rap en català. El projecte va rebre el Premi Lluís Carulla a Millor Idea l’any 2022. Així, després de dos anys d’acompanyament de la Fundació Carulla, Catalunya Freestyle va arrencar la seva primera temporada oficial. Ara, la iniciativa ha tornat a fer història. S’ha posat punt final a la primera edició de la competició, però, donat l’èxit rotund de la proposta, tot apunta que la segona és ben a prop. Aquesta final demostra que això no ha fet més que començar.