Els moments més destacats que ens deixa aquest últim any
Transformació. Aquesta seria la paraula per resumir l’any que deixem enrere. 365 dies que hem dedicat a seguir treballant per la cultura i l’educació amb vocació transformadora.
No ha estat fàcil, perquè tota transformació implica un canvi i els canvis requereixen esforç, dedicació i perseverança però ara que ens ho mirem des d’aquí, repassant la galeria, ens sentim orgulloses i satisfetes.
L’any començava fort, novetats editorials a l’Editorial Barcino amb el Llibre del Coc i l’arribada del seu nou director – l’Oriol Magrinyà –, l’inici de l’exposició ‘Plàstic’ al Museu de la Vida Rural que, des de l’Espluga del Francolí, ens feia reflexionar entorn l’emergència climàtica i l’urgent canvi d’hàbits a implementar.
Ja cap al mes d’abril visitàvem la ciutat de Medellín per assistir a l’Expo Cultura i conèixer de primera mà la seva aposta urbanística i educativa que, mitjançant la cultura, ha dignificat i donat vida als barris. Agafàvem embranzida, ja que venien Mutare i tres workshops – maig, juny i juliol – on amb la unió del sector cultural, social i educatiu vam desenvolupar propostes d’acció i metodologies per fer viables i sostenibles els projectes culturals transformadors.
Ei, però que la carrera no acaba aquí!
També hem celebrat la festa de l’educació, fent entrega dels Premis Baldiri i Reixac i els Premis de d’educació en el Lleure al Teatre Romea ple de gom a gom. Hem fet possible Mutare Educació a la Nau Bostik i assistit a la connexió de les arts i el món educatiu: un binomi transformador. El Museu ha organitzat el FES, el festival de la sostenibilitat i l’Editorial Barcino ha publicat – a més de Doctrina Pueril i Els poemes de Lepant – La Guerra contar el Rei de Castella presentant-lo a la Setmana del Llibre en Català.
I ja quan començava a instal·lar-se el fred, nosaltres decidíem escalfar per l’esprint final. Obríem convocatòries per la 42a edició d’Els Baldiri i del Premi Lluís Carulla, i per si no fos prou, renovàvem imatge corporativa i nou web: ens transformàvem (si, a nosaltres mateixos!) per ser més flexibles, dinàmics i creatius.
Un any com aquest havia d’acabar com cal, i ho fèiem amb La Nadala. La històrica publicació amb què a la Fundació Carulla felicitem el Nadal i que fa possible Els Baldiri, també s’ha transformat, enguany amb nou disseny i nova temàtica: la cultura transforma el carrer.
Aquest 2019 ha esta emocionant, per això, i perquè tenim moltes ganes de seguir fent el que fem, estem emocionats per la nova dècada que encetem. Com sempre convençuts que la cultura (ens) transforma.