Bases

1. La Fundació Carulla. La cultura transforma

La meva afició ha estat el treball per l’afany d’impulsar projectes.
(Lluís Carulla, 1987)

A la Fundació Carulla treballem per transformar persones, comunitats i territoris mitjançant la cultura i l’educació.

Es tracta d’una tasca iniciada l’any 1973 fruit del compromís dels fundadors, Lluís Carulla i Maria Font, envers la llengua i cultura catalanes. Amb la Fundació van crear un vehicle cultural, educatiu i de país plenament vigent avui en dia.

Des de la Fundació Carulla volem contribuir a crear un país obert, cohesionat i integrador que sigui generador doportunitats. I ho volem fer des de la cultura i l’educació, impulsant i connectant projectes, perquè:

 • La cultura crea persones amb més criteri i societats més plurals.
 • La cultura cohesiona la societat.
 • La cultura ofereix respostes creatives als reptes de la societat d’avui
 • La cultura contribueix a generar desenvolupament econòmic.

Per desenvolupar la nostra visió sobre el potencial transformador de la cultura hem creat l’ecosistema

mūtāre. Es tracta d’un espai de trobada entre els sectors cultural i social, de reflexió i de cocreació de coneixement, per facilitar recursos que ajudin a desenvolupar i avaluar projectes culturals clarament transformadors. Uns recursos a l’abast de tothom, des del sector cultural fins a l’educatiu passant pel social.

El Premi Lluís Carulla 2020 neix com una oportunitat per posar en pràctica el coneixement que hem anat cocreant a mūtāre, per la qual cosa t’animem a llegir aquestes bases i a seguir l’actualitat de mūtāre. Vens o què?

Perquè tenim el convenciment que la cultura transforma.

2. Premi Lluís Carulla 2020

2.1. Idees i projectes transformadors

El Premi Lluís Carulla és un guardó biennal que convoquem des de la Fundació Carulla amb l’objectiu d’estimular i fer viables projectes i idees culturals que transformin i millorin la societat catalana.

 • Què entenem com a projecte cultural transformador?

Un projecte cultural és transformador quan incorpora procesos per provocar impactes sostinguts en el temps, quan integra o té la capacitat d’incorporar una sòlida xarxa d’organitzacions aliades, quan genera oportunitats per al màxim nombre de persones possible i quan és rigorós metodològicament. El potencial transformador dels projectes culturals incrementen quan incorporen una dimensió educativa, quan les persones són protagonistes actives en totes les fases dels projectes, quan aporten creativitat i innovació artística, quan són fruit de processos de cocreació i quan s’adrecen a totes les persones.

Al web mutare.cat hi trobaràs el decàleg amb els elements que incrementen la capacitat transformadora dels projectes culturals i algunes accions concretes a l’hora de planificar, desenvolupar, avaluar, i millorar i comunicar un projecte cultural.

 • Què és per a nosaltres una idea cultural transformadora?

Entenem que una idea és socialment transformadora quan un agent o bé un conjunt d’agents culturals s’organitzen per primera vegada per posar en marxa un procés de treball amb una hipòtesi ben formulada al voltant d’un repte social. Òbviament, es tracta d’un procés obert a canvis permanents durant el qual la idea guanyarà en capacitat de transformació a mesura que inclogui els elements del decàleg mūtāre.

2.2 Els aliats del premi: impulsem cap a la sostenibilitat

Per tal de treballar la viabilitat dels projectes i idees hem arribat a acords amb organitzacions i persones amb expertesa cultural i empresarial. Aquests aliats estratègics aportaran la metodologia i els mentors que faran millorar les iniciatives pel que fa al contingut i també quant a viabilitat.

 • La comunitat per a la transformació social, amb Trànsit Projectes

Estem construint una comunitat d’aliats i d’organitzacions culturals per detectar i fer créixer els projectes seleccionats. D’aquest entorn en sortiran els mentors que acompanyaran els projectes i les idees. L’adjudicació dels mentors es farà en funció del seu coneixement i experiència i de les necessitats de la iniciativa cultural. Per crear aquesta comunitat comptem amb la col·laboració de Trànsit Projectes, una consultoria especialitzada en projectes culturals amb molts anys d’experiència.

 • Treballem amb Netmentora

Aquesta entitat europea de suport a l’emprenedor serà l’encarregada de dur a terme la valoració i l’acompanyament empresarial. L’equip tècnic serà qui analitzarà el potencial de viabilitat econòmica dels projectes, mentre que empresaris de primer nivell i en actiu de la xarxa Netmentora seran els mentors que acompanyaran individualment els finalistes.

 • Treballem amb Autoocupació

Aquesta fundació catalana amb més de trenta anys d’experiència ha ajudat a crear més de 4.100 noves empreses i prop de 9.700 nous llocs de treball. Autoocupació acompanyarà les idees seleccionades per convertir-les en viables, i ho farà posant al servei de l’emprenedor els seus recursos i adjudicant mentors.

 • Col·laborem amb Barcelona Activa

L’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona acollirà els projectes i idees que ho desitgin després de quedar descartats a la primera fase. D’aquesta manera podran aprofitar els itineraris i els recursos públics existents per formar-se i millorar la iniciativa cultural.

2.3. Dotació

La dotació total del Premi Lluís Carulla 2020 és de 100.000 €.

Aquest import va destinat tant a les accions d’assessorament i millora dels projectes i idees com a l’import econòmic que rebran les candidatures guanyadores.

100.000 € (70.000 en dotació econòmica i 30.000 en acompanyament cultural i empresarial)

Millor projecte cultural transformador: 70.000 €

60.000 € per al desenvolupament del projecte.

10.000 € en acompanyament de mentors culturals i empresarials durant dos anys.

Millor idea cultural transformadora: 15.000 €

10.000 € per a la incubació i prototipat.

5.000 € en acompanyament de mentors culturals i empresarials durant un any.

15.000 € en beques per als projectes i idees finalistes

Els quatre projectes i dues idees finalistes podran accedir a un fons de beques dotat amb 15.000 €, una quantitat que no forma part de la dotació de 100.000 € del premi perquè s’activarà sempre que aquestes iniciatives culturals tirin endavant.

Els finalistes també tindran l’opció de continuar amb el seguiment dels mentors culturals i empresarials durant un any, un seguiment valorat en 1.500 € per projecte i idea.

Informació fiscal: les dotacions econòmiques estaran subjectes a les retencions establertes per la legalitat vigent.

2.4. Participar ja té premi

Detectem – escoltem – acompanyem – impulsem

Participar en el Premi Lluís Carulla significa, sobretot, establir una relació amb la Fundació Carulla. La nostra finalitat és impulsar la capacitat transformadora de tots els projectes i idees, per la qual cosa oferim processos de creixement, formació i mentoria, a més dels recursos econòmics.

Per aconseguir aquest objectiu hem creat el que anomenem ecosistema del Premi Lluís Carulla. Es tracta de recursos perquè totes les iniciatives rebudes millorin i permetin transformar les idees en projectes i els projectes, en models sostenibles. Estem parlant de presentacions territorials, assessoraments personals i grupals, formacions, acompanyaments de mentors culturals i empresarials, i recursos econòmics.

Mitjançant aquest ecosistema volem contribuir decididament a la millora, viabilitat i consolidació dels projectes i idees presentades al Premi Lluís Carulla.

Els beneficis de participar en el Premi Lluís Carulla són:

Assessorament personalitzat per a qui ho sol·liciti durant la fase de planificació

Tots els projectes i idees

Seleccionats

  • Retorn presencial amb propostes de millora

10 projectes i les 5 idees prefinalistes

  • Acompanyament per part de mentors culturals i econòmics (4-5 mesos)

5 projectes i 3 idees finalistes

  • Premi econòmic i acompanyament cultural i empresarial per als guanyadors

1 projecte: 60.000 € + 2 anys d’acompanyament
1 idea: 10.000 € + 1 any d’acompanyament

No seleccionats

   • Derivació a Autoocupació de les idees i projectes no seleccionats
   • Seguiment cultural i empresarial

5 projectes i 2 idees prefinalistes no seleccionats

   • Fons de beques de fins 15.000 € en total i seguiment cultural i empresarial

4 projectes i 2 idees finalistes no guanyadors

 

Presentacions territorials

Amb la voluntat d’apropar l’edició 2020 a diferents punts del territori, presentarem el premi a diversos municipis catalans. Aquests espais de trobada també serviran per aclarir dubtes. Trobaràs el calendari de les presentacions al web premilluiscarulla.cat.

3. Sol·licituds

3.1. M’hi puc presentar?

Adrecem el premi a impulsors de projectes i idees culturals concebuts amb una clara vocació transformadora que donin respostes creatives als reptes que té plantejats la societat catalana avui en dia.

La convocatòria està oberta a particulars majors de divuit anys, empreses i organitzacions sense ànim de lucre. Sense ser exhaustiu, aquest és un possible llistat:

 • artistes i agents culturals
 • universitats públiques i centres d’estudi i investigació
 • escoles d’art, de música, de teatre o d’altres disciplines artístiques
 • institucions culturals
 • equipaments culturals de titularitat pública (biblioteques, teatres municipals, centres culturals…)
 • associacions, fundacions, cooperatives, ONG

3.2. Quins requisits han de complir les propostes?

Abans de fer la teva sol·licitud és important que revisis que la teva proposta compleix aquests requisits generals:

 • En la categoria projecte, cal que siguin propostes en una fase inicial de desenvolupament o que plantegin un salt qualitatiu innovador i diferencial.
 • En la categoria idea, cal que es tracti d’iniciatives inèdites.
 • Cal que s’activi des d’experiències culturals que impliquin la pràctica artística i que contemplin entorns d’aprenentatge educatiu com a part integrant del projecte/idea.
 • Cal que es desenvolupi en el territori català i que faci servir el català com a llengua vehicular.
 • Cal que integri estratègies de comunicació i processos de disseny que assegurin una visibilitat i impacte adequats.
 • Cal que la formulació dels reptes i el desenvolupament de la proposta es facin amb un rigor acadèmic que en garanteixi la qualitat.
 • Cal que suposi un nou repte per a qui el planteja.

Presentació de candidatures: del 9 de desembre del 2019 al 2 de febrer del 2020.

Pots optar al premi emplenant el formulari que trobaràs al web www.premilluiscarulla.cat i adjuntant la documentació que s’hi demana.

Tingues present que pots presentar avals tècnics, acadèmics i professionals de terceres persones sobre la rellevància, oportunitat o repercussió del projecte dins del seu àmbit.

La Fundació Carulla es reserva el dret de canviar de categoria (idea o projecte) les propostes segons la seva especificitat. Quan es doni aquest supòsit ens posarem en contacte amb el responsable del projecte.

3.3. Àmbits d’actuació

Les idees i projectes culturals hauran de tenir una clara naturalesa cultural i un inequívoc vessant artístic (música, literatura, arts audiovisuals, arts plàstiques, arts escèniques, arts vives… multidisciplinari) i podran emmarcar-se en els següents sectors: educació, ciència, tecnologia, digital, humanitats, cultura popular i tradicional, gestió cultural, mediació social i comunitària, big data, patrimoni, medi ambient o sostenibilitat… Un mateix projecte pot comprendre diversos àmbits.

4. Processos, dates clau i fases de selecció

 • Publicació de les bases i assessorament preconvocatòria. Del 25 d’octubre del 2019 al 5 de desembre del 2019

Entre el 25 d’octubre i el 5 de desembre tens temps per estudiar aquest document i conèixer tots els detalls d’aquesta convocatòria.

Durant aquest temps farem presentacions a diferents punts del territori català.

Assessorament i documentació per crear el projecte

Fins al 2 de febrer, l’oficina tècnica del premi atendrà dubtes i farà recomanacions perquè puguis prendre decisions estratègiques de cara a la presentació del teu projecte.

A més, al web premilluiscarulla.cat hi trobaràs una guia sobre com incrementar la capacitat transformadora de la teva iniciativa culturali una altra guia que t’ajudarà amb el pla de viabilitat econòmica.

 • Obertura de la convocatòria. Presentació de candidatures. De les 10 hores del 9 de desembre del 2019 a les 24 hores del 2 de febrer del 2020

Tot el procés per presentar el teu projecte o idea es fa en línia, al web del premi.

Si tens alguna discapacitat posa’t en contacte amb nosaltres per ajudar-te en aquest procés.

Recorda que durant aquest període l’oficina tècnica atendrà dubtes i farà recomanacions de millora.

 • Entre el 3 de febrer del 2020 i l’octubre del 2020

– Selecció de prefinalistes, 10 projectes i 5 idees. Del 3 al 21 de febrer del 2020

El jurat tècnic preseleccionarà fins a deu projectes i cinc idees d’entre totes les propostes rebudes. Convocarem els preseleccionats per entrevistar-los amb l’objectiu de fer-los un retorn qualitatiu presencial amb recomanacions de millora.

A la resta de candidats que no passin aquesta fase se’ls farà una devolució per correu electrònic i se’ls oferirà la possibilitat d’integrar-se en itineraris i programes de Barcelona Activa.

– Selecció de finalistes, 5 projectes i 3 idees. Setmana del 16 de març del 2020

Els quinze candidats (deu projectes i cinc idees) defensaran les seves propostes millorades davant el jurat, que seleccionarà cinc projectes i tres idees finalistes. Des d’aquest moment, els finalistes disposaran de l’acompanyament d’experts mentors culturals i empresarials per millorar els seus projectes i idees.

A la resta d’emprenedors se’ls farà una devolució qualitativa i se’ls oferirà seguiment cultural i empresarial amb Netmentora o Autoocupació.

– Elecció guanyadors. Abril-octubre 2020

Durant quatre o cinc mesos els finalistes treballaran amb professionals de referència del sector cultural i empresarial, mentors que els ajudaran a desenvolupar el potencial transformador i de viabilitat de les iniciatives culturals.

El procés culminarà amb la defensa del projecte davant del jurat, que escollirà el millor projecte i la millor idea cultural transformadora.

Els sis candidats finalistes (quatre projectes i dues idees) podran accedir a un fons de beques de fins a 15.000 € i 12 mesos de seguiment especialitzat (mentoria cultural i empresarial) sempre que decideixin tirar endavant el projecte o idea.

Premi Lluís Carulla al millor projecte i a la millor idea cultural transformadora.

 • Acte de lliurament del Premi Lluís Carulla 2020. Novembre del 2020

L’acte de lliurament del Premi Lluís Carulla es farà a mitjans del mes de novembre, durant el qual es donarà a conèixer el millor projecte i idea d’entre els finalistes.

 • Acompanyament dels premiats. Desembre del 2020 al juliol del 2022

A més de la dotació econòmica, els guanyadors obtindran l’acompanyament individual d’agents culturals i empresaris en actiu. Aquests mentors ajudaran a professionalitzar i fer créixer l’organització i a desenvolupar una visió global per tal que el projecte assoleixi el seus objectius per transformar la societat. En el cas del projecte guanyador, l’acompanyament tindrà una durada de dos anys, i en el de la idea, d’un any.

5. Criteris de selecció

Tingues present que el nombre d’idees i projectes que seleccionarem a cada fase és orientatiu. Des de la Fundació Carulla ens reservem el dret a ampliar-lo o restringir-lo en funció de la qualitat i de l’adequació als criteris de la convocatòria.

Preselecció dels projectes i idees. Fins a 10 projectes i 5 idees. 120 punts

Jurat tècnic, integrat per la Fundació Carulla, Netmentora, Autoocupació i una consultoria especialitzada

 • Capacitat del projecte de treballar en un repte social. Fins a 20 punts. La rellevància del repte en el context actual, el coneixement de la realitat social per part de les organitzacions implicades en el projecte i la seva trajectòria i experiència en aquesta realitat per mitjà de projectes anteriors. Estudi i anàlisi previ del problema que es vol abordar amb el projecte. Rellevància del repte social en el context català i la capacitat del projecte en aportar solucions i obtenir resultats que puguin impactar globalment.
 • Capacitat del projecte d’obrir processos de participació. Fins a 10 punts. Arribar com a més persones millor i donar-los un paper protagonista en qualsevol procés de treball del projecte: planificació, gestió, producció, comunicació i avaluació. Valoració de la capacitat de créixer i de metodologies que ofereixin entorns de treball on les persones tinguin les mateixes oportunitats.
 • Trajectòria de les organitzacions i membres de l’equip. Fins a 10 punts. Es valorarà qui liderarà el projecte, l’excel·lència i el prestigi acumulat en projectes anteriors i la descripció clara de la dedicació, l’organigrama funcional, els rols i les funcions de cadascun dels membres de l’equip de gestió.
 • Planificació del projecte. Fins a 20 punts. Cronograma clar, rigorós i coherent entre els recursos disponibles, la capacitat de treball i les activitats previstes per assolir els objectius i implementar-los.

 

Valorarem els objectius SMART definits de forma clara i precisa:

Específics: han de ser el més específics i detallats possible

Mesurables: han de generar una mètrica numèrica d’avaluació.

Assolibles: han de ser coherents amb els recursos i el temps disponible.

Realistes: han de ser coherents amb el context en el qual es realitza.

Temporitzables: Han d’estar acotats en el temps.

 • Aliances. Fins a 10 punts. Es valora si els projectes presenten un entramat clar d’organitzacions aliades que treballaran plegades en tot el desenvolupament del projecte. És important que els acords de col·laboració siguin clars, amb responsabilitats i deures ben definits entre les parts.
 • Sostenibilitat. Fins a 20 punts. Es valora la viabilitat econòmica, l’impacte social i ecològic del projecte i la seva capacitat de ser escalable i replicable.
 • Innovació. Fins a 10 punts. Capacitat del projecte d’experimentar i proposar processos o línies d’investigació obertes al voltant del projecte. Així mateix es valorarà la interdisciplinarietat dels equips i de les organitzacions implicades, i l’excel·lència dels artistes implicats. Capacitat de generar noves metodologies de treball en qualsevol del processos en el desenvolupament del projecte. Planificació, gestió, captació de recursos, participació, comunicació…
 • Entorns d’aprenentatge. Fins a 20 punts. Com que aquests processos que tenen l’objectiu de transformar la societat han de generar coneixement i espais d’aprenentatge, se’n valorarà la sistematització, la capacitat de compartir, i la generació de processos educatius i de materials didàctics.

6. Drets i obligacions dels participants

La Fundació Carulla signarà un conveni de col·laboració amb l’autor o autors dels projectes guardonats en el qual s’establiran els termes de la concessió del premi i de l’avaluació del projecte i les condicions de difusió.

El termini màxim per executar el projecte guanyador del Premi Lluís Carulla és de 24 mesos a partir de l’endemà de l’atorgament del premi. La participació en la convocatòria implica l’acceptació d’aquestes bases.

Els premiats es comprometen a complir els acords presos amb la Fundació Carulla i el seu equip de col·laboradors. Els participants conservaran els drets de propietat intel·lectual dels seus projectes. La Fundació Carulla es reserva el dret a fer difusió dels projectes.

7. Tens dubtes?

Pots contactar amb l’oficina tècnica del Premi per demanar una entrevista personalitzada per treballar propostes de millora o bé per resoldre dubtes concrets.

Fundació Carulla
Via Augusta, 252-260, 5a planta. 08017 Barcelona
T.: 932 090 948 Fax: 932 005 633
info@fundaciocarulla.cat

//// Inscripcions

Convocatòria oberta fins al 2 de febrer

DESCARREGA'T LES BASES