Mutare

Mutare plenària 2025

Cultura i intel·ligència ARTificial

//// Mutare Plenària 2025

Cultura i intel·ligència ARTificial

📅 Dijous 22 de maig
🕘 De 9:30 a 14:30 h
📍 Nau Bostik (c/Ferran Turné, 1-11)

Places limitades!

INSCRIU-T'HI!

Noves oportunitats per als drets culturals

La intel·ligència artificial (IA) ja forma part de les nostres vides. Però, com està transformant la manera com ens relacionem, creem i participem culturalment? Quines oportunitats genera i quins interrogants planteja per al sector cultural i artístic?

La Plenària Mutare 2025 del 22 de maig proposa una reflexió col·lectiva sobre com la IA afecta els nostres drets culturals (creació, accés i participació) i el futur de la cultura. Ho farem a través de converses, experiències creatives i mirades provocadores per imaginar un futur on la tecnologia i la cultura convisquin des del respecte, l’ètica i la humanitat.

Les places són limitades. T’ho perdràs?

👉 Inscripció

 

En aliança amb:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de:

 

 

/ Programa i horaris

22 DE MAIG – NAU BOSTIK

9:00 – 9:30 h – Arribada i inscripcions

9:30 – 9:45 h – Benvinguda

A càrrec de Marta Esteve

9:45 – 10:25 h – Conferència inaugural

El paper de la IA en l’impuls als drets culturals, a càrrec de Jordi Sellas

Mutare Inspira

  • 10:25 – 10:35 h. Inspira 1
  • La IA, nous reptes per a la llengua
  • Albert Cañigueral, Barcelona Supercomputing Center
  • 10:35 – 10:45 h. Inspira 2
  • La IA i el seu impacte ambiental
  • Pendent de concretar
  • 10:45 – 10:55 h. Inspira 3
  • La IA com a eina de prevenció del suïcidi
  • Sergi García, Fundació Ajuda i Esperança
  • 10:55 – 11:15 h. Inspira 4
  • La IA, experimentació i creació artística
  • Pendent de concretar

11:15 – 11:45 h – Pausa cafè

11:45 – 12:30 h – Conferència central

Els límits ètics i les oportunitats que ens planteja la IA, amb Idoia Salazar

12:30 – 14:10 h – Experiència vivencial de reflexió i acció

Amb Domestic Data Streamers i Eléctrico 28

14:10 – 14:30 h – Posada en comú i conclusions

Amb Marta Esteve i Júlia Bertran

 

INSCRIPCIONS

//// Ponents, projectes i col·laboracions

Participants de Mutare Plenària

  • Marta Esteve

    Directora de la Fundació Carulla

    Llicenciada en Dret i Treball Social, postgrau en lideratge i innovació social. Al llarg de gairebé vint anys ha liderat equips i projectes socials en institucions com Càritas, Fundació La Caixa o la Fundació Ires. Actualment dirigeix la Fundació Carulla amb l’objectiu de transformar la vida de les persones i la societat a través de la cultura i les arts. És patrona del Teatre Lliure i membre de la Coordinadora de Fundacions. 

  • Jordi Sellas
    Jordi Sellas

    Conferència inaugural

    Periodista i gestor d’empreses culturals. Actualment és el fundador i director de l’IDEAl, Centre d’arts digitals, el primer centre del sud d’Europa dedicat a la producció i exhibició d’arts digital. Ha estat director general de cultura de la Generalitat de Catalunya, director de nous negocis del grup RBA i fundador del Club TR3Sc. Té un objectiu clar: millorar la societat a través de la cultura i la tecnologia. 

  • Idoia Salazar

    Conferència central

    Idoia Salazar és especialista en ètica aplicada a la Intel·ligència Artificial. Fundadora i presidenta d’OdiseIA (Observatori de l’Impacte Social i Ètic de la IA), centra la seva tasca en promoure un desenvolupament responsable i humà de les noves tecnologies. És profesora doctora a la Universidat CEU San Pablo i investigadora principal al grup SIMPAIR (Social Impact of Artificial Intelligence and Robotics). 

  • Albert Cañigueral

    Mutare Inspira – Projecte Aina

    Divulgador, investigador, escriptor i professor. És el responsable de coordinació i desenvolupament en Intel·ligència Artificial i Tecnologies del Llenguatge al Barcelona Supercomputing Center. Ha dedicat la seva trajectòria a analitzar l’impacte de la tecnologia en la societat i en el futur del treball. Participa activament en xarxes internacionals d’innovació i lideratge responsable. 

  • Sergi García

    Mutare Inspira – Projecte STOP

    Doctor en psicologia i psicòleg general sanitari. Director tècnic de la Fundació Ajuda i Esperança i coordinador del Telèfon de Prevenció del Suïcidi. Ha participat en diverses iniciatives per a la prevenció del suïcidi. Actualment, coordina la participació de la Fundació Ajuda i Esperança en una recerca acadèmica sobre l’ús del machine learning per identificar els determinants i el risc del suïcidi en joves.

  • Eléctrico 28

    Experiència vivencial de reflexió i acció

    Col·lectiu d’artistes d’Àustria i Catalunya dedicat a la creació d’obres escèniques i experiències singulars. Els seus projectes posen en qüestió la forma com ens relacionem amb el nostre entorn i inciten la creació de relats alternatius. La seva intervenció a la plenària s’articularà al voltant d’una pregunta fonamental: què és allò que ens fa ser humans? On comencen els límits de l’artificial?

  • Domestic Data Streamers

    Experiència vivencial de reflexió i acció

    Estudi de recerca i disseny amb seu a Barcelona. Desenvolupa projectes a escala internacional des del 2013. Operant a la intersecció entre el disseny, les dades, la IA i les arts, té com a objectiu inspirar un canvi social positiu, posant èmfasi en la importància humana rere i la tecnologia. L’estudi explora nous llenguatges de dades i paradigmes socials emergents a mesura que les tecnologies modernes evolucionen. 

//// Mutare plenàries

Mutare, connectar per transformar

La plenària Mutare és una trobada pel diàleg, l’intercanvi, la inspiració i la connexió al voltant del poder transformador de la cultura. El nostre objectiu és sensibilitzar i posar en diàleg la cultura amb diferents sectors de la societat i generar propostes d’acció d’impacte cultural a l’entorn d’un repte social: emergència emocional, vulnerabilitat, arts i educació, sostenibilitat, transformació social… i aquest 2025, “Cultura i intel·ligència ARTificial”!

DESCOBREIX LES PLENÀRIES

Imaginant la plenària amb la Comunitat Mutare

Fa uns mesos vam demanar la col·laboració a la comunitat Mutare per imaginar la nova plenària de Mutare i, com sempre, la vostra resposta ha estat espectacular. Gairebé 90 persones hi han participat, ajudant-nos a identificar les qüestions que més us interessen:

  • Els reptes ètics que ens planteja l’aplicació de la IA a la pràctica artística és, amb diferència, el tema que la comunitat considera de major interès, seguit del potencial de la IA per facilitar l’accés a la cultura.
  • Encara no han notat grans canvis derivats de la irrupció de la IA al seu àmbit de treball.
  • Creuen que la IA té un alt potencial com a oportunitat per inspirar la creació humana i per al descobriment i participació de nous públics.
  • El risc que veu la comunitat Mutare com més important és el que fa referència a la potencial manipulació de les dades, seguit de la potencial simplificació de la desinformació de la IA.

Ara estem treballant en una proposta de jornada que respongui a les inquietuds i interessos de la comunitat de creadors, gestors i transformadors culturals, per cercar, junts, les respostes als interrogants que ens obre aquesta nova realitat.

Us hi esperem!