Poden la cultura i la participació donar resposta als reptes dels barris més vulnerables?

L’any 2019, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat va iniciar un procés participatiu amb entitats locals, centres educatius i el veïnat per identificar les principals necessitats de la Florida. Aquest és el barri amb la densitat de població més alta d’Europa, amb la renda per càpita més baixa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i on conviuen persones de 122 nacionalitats diferents. Així neix, com una prova pilot, MÒDUL, un projecte per reactivar un solar municipal en desús i transformar-lo en un equipament cultural comunitari i autogestionat; un impuls per recuperar l’espai públic i per posar-lo al servei de la ciutadania.  

D’ençà de llavors, MÒDUL ha demostrat tenir un potencial enorme. Tant és així que, amb el pas del temps, ha deixat d’actuar únicament en un espai i s’ha anat convertint en una xarxa d’equipaments culturals activa a diversos territoris. Amb el suport de la Fundació Carulla, amb qui va treballar l’escala i replicabilitat del projecte, MÒDUL s’ha consolidat com un referent per a altres iniciatives socials i culturals, i continua inspirant noves formes de gestionar l’espai públic i de fomentar la participació ciutadana. 

La construcció de la prova pilot, el Centre Ecològic Cultural, va començar el 2020 i la van realitzar entitats locals i voluntaris. L’espai està fet de materials reciclats: la sala polivalent i el taller són contenidors marítims reutilitzats i les estructures exteriors (les escales d’accés, l’àgora, l’escenari i la zona de jocs infantil) estan fetes de fusta reaprofitada. Tota l’energia que fa servir l’espai prové de plaques solars. A més, des de novembre de l’any passat, disposa d’un hort comunitari de 1.000 m2. Des d’aquest espai, el centre impulsa projectes comunitaris i programa activitats culturals de tota mena: arquitectura per a nens, impressió 3D, arts gràfiques, rap improvisat, etc. Qualsevol persona del barri s’hi pot apuntar de forma gratuïta. Amb aquest projecte, MÒDUL ha retornat la vida a un espai que estava en estat d’abandonament. 

El Premi Lluís Carulla a millor projecte que la Fundació Carulla va atorgar a MÒDUL l’any 2022 va ser l’impuls definitiu per consolidar aquest model de programació cultural, ambiental i educativa. Va permetre, també, començar a pensar a replicar-lo en altres localitats. MÒDUL havia posat en pràctica i perfeccionat una metodologia que, gràcies a la cultura, havia donat resposta a alguns dels reptes d’un dels barris més desafavorits del país. Per què no portar-ho a altres llocs?  

El passat octubre, després d’analitzar la situació de Sant Feliu i el Prat de Llobregat, MÒDUL va inaugurar el seu segon espai. El centre, aquest cop, està situat a plaça de la Llibertat de l’Hospitalet de Llobregat, on en poc espai viuen més de 1.200 persones amb una oferta cultural dirigida a infants molt limitada. L’estructura principal torna a ser un contenidor marítim reutilitzat, però que es pot desplegar per acollir tota mena de propostes culturals. Actualment, realitza activitats dos cops per setmana i s’hi han fet tallers de capgrossos, de titelles, i de dansa i corporalitat. Amb el nou espai, MÒDUL fa servir les arts per transformar les relacions entre els habitants del territori i posa en valor la cultura i la participació ciutadana com a eines per millorar la convivència i el benestar social. 

L’abast d’aquesta xarxa d’espais de cultura situada (és a dir, cultura traslladada al lloc on més falta fa) ha continuat creixent. Més recentment s’ha obert un nou local al barri de Sant Cosme al Prat de Llobregat on, en aliança amb l’Ajuntament, s’ha habilitat un espai comunitari obert a diverses organitzacions socials i culturals. També s’està treballant en obrir un nou espai a la Plaça Laujar Andarax de Sant Feliu de Llobregat. 

Si bé MÒDUL va néixer per solucionar un problema local, ha demostrat tenir la força per expandir-se i transformar tota mena de territoris. Amb el seguiment de la Fundació Carulla, el projecte s’ha convertit en una metodologia capaç d’identificar les necessitats específiques d’una localitat i oferir-ne solucions culturals. La iniciativa impulsa quatre espais de cultura situada que sacsegen el territori i les comunitats amb més de 550 activitats a l’any. Ha arribat a impactar més de 3500 persones, moltes de les quals es troben en situacions d’extrema vulnerabilitat i, sovint, no són considerades pels circuits culturals oficials i oficiosos. MÒDUL posa la persona al centre de l’acció, l’apodera i li dona les eines per transformar el seu entorn; fa servir la cultura per donar resposta als reptes urbans contemporanis.