Mutare Territori 2024 es posa en marxa

El passat dijous 10 d’octubre es va celebrar la jornada inicial de Mutare Territori 2024. L’edifici de la Fundació Carulla va acollir les sis iniciatives guanyadores en un acte de presentació, on cada una de les entitats seleccionades va poder compartir les seves experiències. Es tracta de la primera presa de contacte entre els projectes, l’inici d’un procés col·lectiu d’identificació de reptes, de creació i de transformació social. Les localitats protagonistes de la present edició són Canet de Mar, Mataró, Músser, Sant Pere de Riudebitlles, Tarragona i Ulldemolins. Totes elles seran seu de les pròximes Jornades Mutare. 

Mutare Territori entén la cultura i les arts com a eines de transformació social. A través d’un procés d’aprenentatge col·lectiu, i sota la supervisió de la Fundació Carulla, cada projecte aspira a l’assoliment d’un repte social plantejat a l’inici del procés. Els objectius de cada iniciativa responen a les necessitats del seu municipi; localitats que, sovint, no disposen de l’equipament cultural i recursos de les grans ciutats. Aquests són els sis projectes guanyadors de l’edició d’enguany i els reptes que proposen resoldre: 

 

Associació de creadors Creartblau (Canet de Mar)

Creartblau és un col·lectiu d’artistes interdisciplinari amb seu a Canet de Mar. La iniciativa treballa la capacitat expressiva i cohesiva de les arts a través de projectes que tenen la diversitat com a eix central.

Creartblau s’enfronta a una problemàtica que afecta tota la societat: la recessió, cada vegada més pronunciada, de la tolerància, el respecte i la igualtat. La iniciativa es proposa impulsar i desenvolupar projectes que tinguin aquests valors com a bandera. L’objectiu és crear una metodologia que ens permeti construir una societat més solidària. 

 

Mataró Art Contemporani (Mataró)

El MAC és una entitat divulgativa de les arts contemporànies. El centre ofereix exposicions i activitats per a tots els públics, a més de projectes educatius dedicats a diverses franges d’edat. El MAC també és un laboratori artístic amb els seus propis artistes residents.  

Les diverses iniciatives del centre solen tenir dos públics objectius: d’una banda, el sector educatiu; de l’altra, aquelles persones que ja gaudeixen de l’art contemporani. Tanmateix, una gran part del públic general continua sense sentir interès per aquestes formes de cultura. Amb Mutare Territori, el MAC vol desenvolupar discursos perquè el públic generalista es pugui sentir interpel·lat per l’art contemporani. 

 

Entorns (Músser)

Entorns és un espai de residència i creació artística situat al Pirineu Català. El projecte neix fa quatre anys, amb l’objectiu d’apropar les arts contemporànies a municipis de muntanya. La iniciativa crea sinergies entre els artistes residents i els coneixements dels habitants de zones rurals. 

Amb Mutare Territori 2024, Entorns inicia un projecte centrat a l’Escola Portella Blanca de Lles de Cerdanya. Es tracta d’un centre que, a causa del seu aïllament territorial, es troba amb dificultats a l’hora de fer arribar la cultura a l’alumnat. Entorns vol dissenyar una metodologia que, mitjançant el diàleg entre artistes i centres educatius, permeti apropar cultura de qualitat a escoles de zones rurals. El projecte aspira a estendre’s a altres localitats en una situació similar a la de Lles de Cerdanya.  

 

Col·lectiu Mitjó (Sant Pere de Riudebitlles)

El Col·lectiu Mitjó és una associació sense ànim de lucre que treballa per dinamitzar i fer arribar la cultura a Sant Pere de Riudebitlles. L’entitat neix l’any 2012 per organitzar la 1a Mostra de Teatre de Riudebitlles, un festival que, d’ençà de llavors, s’ha celebrat cada any. Mentre que la seva principal activitat són els titelles, el Col·lectiu Mitjó treballa amb tota mena de llenguatges i pràctiques artístiques. 

Sant Pere de Riudebitlles és una localitat petita, d’uns 2.500 habitants. Amb tot i amb això, el municipi compta amb una gran riquesa i diversitat cultural que, sovint, no és representada. A través de la metodologia Mutare, el Col·lectiu Mitjó pretén teixir vincles entre diverses entitats culturals i educatives de Riudebitlles. L’objectiu: promoure la participació de la comunitat en la cultura del territori.  

 

Associació Mulassa i la Colla de la Geganta Frida de Tarragona (Tarragona)

Aquest projecte neix de la col·laboració entre dues iniciatives culturals. D’una banda, l’Associació Mulassa, una entitat que treballa pel foment de la cultura popular. D’altra banda, la Geganta Frida, una colla gegantera adaptada a persones amb diversitat funcional i discapacitat. 

Mitjançant la metodologia Mutare, l’Associació Mulassa i la Colla de la Geganta Frida volen desenvolupar relats i projectes que portin la cultura popular al màxim de persones possible, així com visibilitzar i naturalitzar el fet de la discapacitat com a una realitat social. 

 

APA i Ajuntament d’Ulldemolins (Ulldemolins)

Ulldemolins és un poble de prop de 450 habitants situat a la comarca del Priorat. La localitat manté una vida social, econòmica i cultural activa. Tanmateix, el  poble s’enfronta a un problema: fa més de deu anys que la biblioteca municipal està tancada. 

L’Ajuntament i l’APA d’Ulldemolins volen emprar la metodologia Mutare per recuperar i transformar la biblioteca. Es vol dur a terme un procés participatiu on tot el poble decideixi com serà i quins serveis oferirà aquest nou espai. La intenció és crear, a través de l’acció col·lectiva, l’epicentre cultural i comunitari del municipi.  

 

Mutare Territori és una metodologia que treballa el poder transformador de la cultura de forma col·lectiva. Un cop celebrada la jornada inicial, els guanyadors entren en una fase de preparació on es concretaran els reptes i les accions. Posteriorment, se celebraran les Jornades Mutare Territori, en què cada localitat acollirà la resta de guanyadors per tal d’idear solucions al repte col·lectivament. La Fundació Carulla realitzarà el seguiment dels projectes a mesura que es desenvolupen.