Un bri d’oxigen per al sector cultural

UN COIXÍ PER A LA CULTURA: CONEIX LES AJUDES PÚBLIQUES PER DONAR AIRE AL SECTOR

Amb el sector cultural encara tancat, conèixer i tenir accés a les noves mesures i ajudes de la Generalitat, Govern i ajuntaments, pot ajudar a rebaixar les conseqüències de la segona aturada i donar una mica d’aire a la cultura.

El sector de la cultura s’ha vist greument afectat durant la pandèmia a causa de les múltiples aturades i restriccions amb les quals han hagut de conviure. Les anul·lacions, els ERTO i les pèrdues al sector s’acumulen des del mes de març, generant una inestabilitat insostenible i preocupant entre els professionals de l’àmbit cultural. 

Des de la Fundació Carulla, sabem que el col·lectiu cultural està passant per un moment complicat i que necessita, més que mai, tot el suport possible per seguir endavant. Per aquest motiu, us volem posar a l’abast totes les ajudes i subvencions que teniu disponibles i que podeu sol·licitar si sou artistes, creadors/es, professionals del sector, gestors/es culturals, equipaments, entitats, associacions, etc. 

Per intentar pal·liar la greu situació en què es troba el sector, la Generalitat ja va aprovar el mes de setembre un increment de 26 milions d’euros del pressupost del Departament de Cultura. Amb la segona aturada del sector el mes d’octubre, s’ha aprovat sumar-hi 17,2 milions d’euros. L’objectiu d’aquestes noves ajudes és injectar als professionals, entitats i equipaments una “ajuda directa” i amb un procediment àgil. 

Per altra banda, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar també un tercer pla d’ajudes al teixit cultural amb 6,19 milions d’euros que se sumen als 3,5 milions inicials. I, per part del Ministeri de Cultura, les mesures anunciades sumen un total de 100 milions d’euros repartits en diferents àmbits del sector cultural. 

AJUTS DEL PLA DE RESCAT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

El primer paquet de mesures ja aprovades és de 8,4 milions d’euros, dels 17,2 milions aprovats. Es basen en diferents eixos per tal de cobrir algunes de les necessitats actuals i urgents del sector. Les noves ajudes a les que es pot optar van destinades a:

 • Cobrir la pèrdua d’ingressos per les cancel·lacions d’espectacles i activitats culturals —> 3,7 milions d’euros a l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural
  • Qui pot optar-ne? Treballadors autònoms, societats civils i mercantils, entitats privades sense ànim de lucre que tenien activitats, festivals o actuacions previstes i els treballadors contractats. També contractats per museus i equipaments patrimonials, treballadors d’intervencions arqueològiques o paleontològiques, de restauració i traduccions o correccions de textos en català o aranès.
  • Import de la subvenció: 40% del caixet o dels honoraris (500€-4.000€): artistes, músics, tècnics i altres professionals de la cultura que havien estat contractats i han vist cancel·lada la seva actuació o feina un 60-80% dels ingressos previstos fins a un màxim de 25.000€ a entitats sense ànim de lucre que organitzen activitats culturals amb públic de pagament.
  • Com sol·licitar la subvenció? Subvencions per compensar les pèrdues per cancel·lació d’espectacles i activitats culturals amb motiu de la COVID-19. Termini de sol·licitud del 12 de novembre al 10 de desembre.

 

 • Cobrir despeses de funcionament (personal, lloguer, impostos…) per empreses i entitats culturals com cinemes, teatres, circ —> 4,7 milions d’euros a l’Institut Català de les Empreses Culturals

 

 • Alleujar als professionals amb un pagament únic de 750€ —> 3,7 milions d’euros
  • Qui pot optar-ne? Tècnics de les arts escèniques, visuals, música, audiovisual i altres activitats suspeses que hagin tingut ingressos de fins a 18.555€ entre gener i setembre.
  • Com sol·licitar la subvenció? Es pot sol·licitar a partir del 20 de novembre i se’n podran beneficiar 5.000 persones. Convocatòria pendent de publicar.

 

El segon paquet de mesures anunciades van destinades a:

 1. Equipaments culturals participats per la Generalitat —> 2,1 milions d’euros
 2. Subvencions per a la programació estable d’activitats artístiques en equipaments culturals gestionats per associacions i fundacions → 2 milions d’euros
 3. Subvencions per compensar les pèrdues per la cancel·lació de concerts o espectacles en festivals de música durant el 2020 amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Termini de sol·licitud del 3 al 30 de novembre → 500.000€
 4. Formació en línea pel coneixement de la llengua → 500.000€

 

També s’ha anunciat la creació d’una bústia Cultura respon per atendre consultes i, en el moment de la represa de l’activitat, una Setmana de la Cultura a TV3 i Catalunya Ràdio per fomentar el consum cultural.

 

AJUTS DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

El tercer pla d’ajudes de l’Ajuntament de Barcelona, per un total de 6,19 € que se sumen als 3,5 milions inicials, va destinat a la reactivació del sector cultural, científic i educatiu. Es tracta de 8 mesures diferents aplicades a diversos camps per tal de donar continuïtat a les seves activitats.  

En el cas del sector cultural, la mesura més interessant i a la qual es pot optar és la següent: 

  • Reformulació dels Premis Ciutat Barcelona per fer possibles diferents iniciatives de creació cultural, recerca i innovació en cultura, ciència i educació. S’establiran 225 beques d’entre 6.000 i 10.000€ (en total 3 milions d’euros) repartides entre 15 modalitats (1,2 milions per projectes de recerca científica). La convocatòria està prevista per finals d’any. 
  • Qui pot optar-ne? Recerques i projectes de l’àmbit de la cultura, la ciència i l’educació. 
  • Més informació

 

AJUTS DEL MINISTERI DE CULTURA DEL GOVERN ESPANYOL 

Per part del Ministeri de Cultura, s’han aprovat noves mesures que formen part de la partida de 100 milions d’euros destinats al sector cultural. Aquestes ajudes es basen en:

 • Pròrroga de l’atur extraordinari per a artistes fins al 31 de gener del 2021
 • Qui pot optar-ne? Actors i actrius, directors d’escena i d’orquestra, músics, artistes de circ i directors de cinema. 
 • Més informació

Subsidi destinat als tècnics de cultura fins al 31 de desembre del 2021

  • Qui pot optar-ne? Personal tècnic o auxiliar per a la realització d’una obra, esdeveniment o espectacle públic com ajudants de coreografia, càmeres, tècnics de llum i so, tècnic de muntatge d’escenaris, regidors o maquinistes.
  • Els professionals hauran d’acreditar un període de cotització d’almenys 35 dies, estar inscrits en els serveis públics d’ocupació i no tenir feina actualment. El subsidi és incompatible amb el cobrament d’altres ajudes.
  • Més informació 

 

La consellera Àngels Ponsa assegura que quan la velocitat de propagació del virus baixi a 0,9 es plantejarà un nou sistema de reobertura segura pels equipaments i les activitats tancades.

Des de la Fundació, esperem que aquesta reobertura arribi tan aviat com sigui possible i donem suport i recolzament a totes les iniciatives i projectes culturals que s’han hagut d’aturar, posposar o reinventar durant aquests mesos.