La pandèmia impacta de ple als creadors de carrer


El 70% d’aquests artistes ingressen menys de 500 € al mes

La música i les arts escèniques són les disciplines més afectades i, per edats, són les persones més joves les que tenen una situació més delicada

Així ho recull l’informe que ha publicat la Fundació Carulla, creat en aliança amb les organitzacions Street Arts Manifiesto i l’Associació Plataforma Arts de Carrer. Una enquesta que recull les respostes de 300 creadors actius i que posa en relleu la fragilitat d’un sector, estructuralment molt dèbil i que a causa de la pandèmia pot patir estralls difícils de reparar.

Algunes de les dades més destacades de l’informe recullen que des de l’inici de la pandèmia, el 70% dels creadors de carrer han vist com els seus ingressos no arriben als 500 € mensuals i d’aquests, un 20% no percep cap ingrés. De fet, el 59% dels creadors de carrer ha vist reduïda la seva activitat en més del 50% essent les creadores joves (18-24 anys) les més afectades. Per disciplines, les persones que es dediquen a les arts escèniques i a la música són les que han vist reduïda l’activitat en més proporció, amb un 63% i un 61%, respectivament.

 

(Consulta AQUÍ l’informe complet)

 

La Fundació Carulla, preocupada per l’estat d’aquest sector i entenent el carrer com l’espai cultural per excel·lència on tothom hi té accés, el maig de 2020 ja va llençar la convocatòria de beques SOS CULTURA, un programa extraordinari dotat amb 100.000 € per donar suport als creadors de carrer i fer possible nous projectes que donessin resposta als efectes provocats per la COVID-19.

Fruit de l’allau de peticions i fidel a la voluntat de treballar conjuntament amb els actors del sector, la fundació es va unir a Street Art Manifiesto i la Plataforma Arts de Carrer per tal de difondre un qüestionari entre tots els creadors i detectar-ne els reptes més destacats per tal de fer-ne propostes adequades de suport. El resultat va ser aquest informe (que podeu llegir complet aquí) que enllaça amb altres estudis presentats darrerament en l’àmbit europeu i que exposen, una vegada més, la fragilitat del sector.

 

 

 

Imatges: Street Arts Manifesto