Celebrant la cultura i l’educació: Guanyadors dels Premis Baldiri 2024

Ja tenim els guanyadors de la 46a edició dels premis Baldiri, els guardons educatius de la Fundació Carulla, amb els que reconeixem projectes  que utilitzen l’art i la cultura a l’escola com a eines d’aprenentatge i cohesió. En aquesta convocatòria s’han presentat 141 projectes de diversos territoris de parla catalana, incloent Catalunya (119), el País Valencià (18) i les Illes Balears (4). I d’aquests, 28 centres educatius han estat premiats en diferents categories, com el Premi Baldiri Arts i Llengua, el Premi Baldiri Experiències i el Premi Baldiri a l’Escola Transformadora, amb una dotació total de 44.500 euros.

L’edició d’enguany ha volgut destacar l’esforç de les escoles catalanes en un context de pèrdua de presència del català entre els joves, segons l’Enquesta a la Joventut de Catalunya (desembre 2023), que mostra una reducció de l’ús del català com a llengua principal del 43% al 25% entre els joves des del 2007.

 

Premi Baldiri Arts i Llengua

En aquest context de pèrdua de l’ús del català entre els joves, la categoria de Premi Baldiri Arts i Llengua ha premiat 8 projectes liderats per centres educatius o docents que fomenten l’ús de la llengua catalana mitjançant les arts i la cultura. Aquests projectes, que reben una dotació de 3.500€ cadascun, se centren en integrar el català en els processos d’aprenentatge i en els espais de convivència social, reforçant així la presència del català en l’educació i la vida quotidiana dels alumnes. Els centres guanyadors són:

  • Una escola per a la vida, i una vida per aprendre del CEIP Divina Aurora de Tavernes de la Valldigna (València): Integra les arts en l’educació amb música, art, ràdio, cinema i creació en català.
  • Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons de l’escola Puig d’Arques, Cassà de la Selva (Girona): Recopilació i reversionament de cançons de la tradició oral, gravades pels alumnes i presentades en el festival Càntut.
  • Endinsa’t al cor de les paraules de l’Institut Antoni de Martí i Franquès, Tarragona: Accions artístiques com rutes literàries i jornades poètiques basades en l’obra de poetes catalans.
  • Escèniques de l’Institut Ca n’Oriac, Sabadell (Barcelona): Projecte d’arts escèniques on alumnes de 4t d’ESO cocreen peces artístiques amb la col·laboració de laSala i artistes residents.
  • Art integrat a la Sagrada Família de l’escola Vedruna Immaculada, Barcelona: Incorpora coneixements artístics i culturals al currículum escolar, estudiant elements de la basílica de la Sagrada Família.
  • Enderroc de l’Institut Escola Elisabets, Barcelona: Descobriment de la història del Raval mitjançant la creació d’obres artístiques en col·laboració amb entitats culturals del barri.
  • Cent llenguatges per créixer i ser: tastets d’art del CRA Celumbres, Cinctorres (Castelló): Tallers artístics multigrau que reflexionen sobre la realitat artística i cultural del territori, amb exposicions itinerants.
  • CM en Acció! de l’escola Alfred Mata, Puig-reig (Barcelona): Experiència en la creació de programes de TV i ràdio, treballant formats audiovisuals i tipologies textuals.

 

Experiències i Escola Transformadora

En la categoria del Premi Baldiri Experiències es valoren iniciatives innovadores que aborden de manera creativa els reptes educatius a través de l’art i la cultura. Aquest any, 20 centres seran premiats amb 600€ cadascun, incloent escoles de Cicle Infantil i Inicial, Educació Secundària i Cicles Formatius de Grau Mitjà, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior, així com centres de formació d’adults i escoles d’educació especial.

D’altra banda, el Premi Baldiri a l’Escola Transformadora reconeix aquella escola que presenta un projecte singular en procés de transformació, amb un equip educatiu dedicat a la cultura, la llengua catalana i les arts per afrontar els desafiaments socials i culturals actuals. Aquest premi, dotat amb 4.500€, és l’únic guardó que es revelarà per sorpresa el 8 de juny durant l’entrega dels premis. Les quatre escoles finalistes són l’Institut Ca n’Oriac (Sabadell, Barcelona), l’Institut Escola Elisabets (Barcelona), el CRA Celumbres (Cinctorres, Castelló) i el CEIP Attilio Bruschetti (Xàtiva, València).

 

46 anys impulsant l’escola Catalana i en català

L’entrega dels premis es farà el proper 8 de juny al Museu Terra de l’Espluga de Francolí i comptarà amb la presència de tots els centres premiats. Amb 46 edicions a les espatlles, els Premis Baldiri han reconegut més de 22.000 alumnes dels Països Catalans i gairebé 600 escoles, evidenciant el seu compromís amb l’educació i la cultura catalana.

Guardonats Baldiri 2023
Fotografia del lliurament d’Els Baldiri 22-23, feta per l’Albert Grinyó.