El rap en català de Catalunya Freestyle fa història

Spica, guanyador de la competició Catalunya Freestyle.

Catalunya Freestyle, la primera competició de rap improvisat en català de la història, ens va regalar una nit memorable el passat dissabte 17 de febrer a la Fabra i Coats amb un gran èxit de participació i públic, tant en directe com per Twich.

Catalunya Freestyle és un projecte de Perifèria Gold Battle impulsat per la Fundació Carulla, i que va guanyar el Premi Lluís Carulla 2022 a la millor idea. Prop d’un centenar de concursants van participar a la competició, i força més es van quedar fora, demostrant l’enorme interès i el potencial per aquesta forma d’expressió cultural en català.

El raper i glossador menorquí, Vicenç Marí Catchot, conegut com Spica, es va coronar com el vencedor d’aquesta competició en la qual els participants s’enfronten en duels o “batalles de galls” improvisant raps en català. En una emocionant batalla final, Spica es va alçar com a guanyador en vèncer al cantant i activista de Banyoles (Girona), Daura Pispés.

“Per a saber on volem anar, hem de saber d’on venim. És important conèixer l’arrel per a tenir una bona soca i créixer.” Vicenç Marí Catchot “Stica”

La competició, va ser presenciada per més de mig miler de persones a la Fabra i Coats. I més de 45.000 espectadors la van seguir de prop a través de la transmissió en viu per Twitch, ampliant així l’abast de l’esdeveniment i permetent que encara més persones gaudissin de l’espectacle.

 

Spica vs Daura Mangara, Final Catalunya Freestyle

Aquesta primera competició de freestyle en català va ser possible gràcies a l’esforç conjunt de l’Associació Cultural Llobregat Block Party, Gold Battle i el col·lectiu Raplegats, i ha comptat amb l’acompanyament de la Fundació Carulla per impulsar la participació cultural en català dels joves a través del rap i la música urbana.

Catalunya Freestyle ha estat un tribut al talent i la creativitat de la comunitat del rap en català. Spica i tots els participants han demostrat que el català hi pot tenir un lloc destacat en el panorama del rapel rap i del freestyle en català, i esperem ansiosos futures edicions d’aquest emocionant esdeveniment.