L’Editorial Barcino presenta la nova col·lecció IMPRESCINDIBLES – Biblioteca de Clàssics Catalans

Els primers títols publicats són Tirant lo Blanc de Joanot Martorell i La Punyalada de Marian Vayreda

L’Editorial Barcino de la Fundació Carulla presenta IMPRESCINDIBLES – Biblioteca de Clàssics Catalans, la nova col·lecció de clàssics de la literatura catalana des de l’edat mitjana fins al segle XX dirigida als lectors del segle XXI. Amb els nous volums l’editorial pretén tornar a posar en circulació obres i autors que fa anys que no es troben fàcilment, o que havien quedat invisibilitzades per diverses raons, però que tenen prou nivell per formar part dels clàssics imprescindibles.

 

El catàleg inclourà obres de tots els gèneres literaris, posant especial atenció a l’equilibri territorial – Països Catalans – i temporal, viatjant des de l’edat mitjana fins al segle XX i treballarà per la restitució de la presència femenina d’autores i curadores. Així doncs, l’Editorial Barcino renova i actualitza el seu propòsit fundacional de recuperar, difondre i divulgar els clàssics de la literatura catalana i, a més, ho treballa com un projecte cultural i de país amb voluntat de permanència en el temps. Les primeres publicacions de la col·lecció són Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, un clàssic de la literatura catalana, a cura de Josep Pujol i La Punyalada de Marian Vayreda, obra molt important de les lletres catalanes però que actualment està descatalogada, a cura de Margarida Casacuberta. Estaran disponibles a les llibreries a partir de l’1 de desembre de 2021.

 

 

En l’edició del Tirant lo Blanc Josep Pujol es revisa i s’actualitza la de Martí de Riquer, la qual ja té més de quaranta anys. Josep Pujol ha consultat, també, els fascímils de les dues edicions antigues (1490 i 1497) i ha tingut en compte totes les altres edicions que se n’havien fet. El resultat és una edició acompanyada de notes lèxiques i culturals i encapçalada d’un pròleg amè que facilita el gaudi d’aquest llibre a tots els lectors del segle XXI. Per a l’edició de La punyalada, Margarida Casacuberta ha consultat el manuscrit autògraf i les galerades de Vayreda. Ofereix un text fidel a l’autor, amb l’ortografia regularitzada i unes notes explicatives que en faciliten la comprensió. El volum es completa amb un postfaci en què Margarida Casacuberta dona claus de lectura i noves hipòtesis d’interpretació de l’obra. 

 

El tercer volum de la col·lecció serà la poesia completa de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, un jove poeta mallorquí, qui amb tres llibres va esdevenir un dels grans noms de la poesia catalana de principis del segle XX i un exponent de l’entrada de la modernitat en català. Alguns dels propers autors que està treballant l’editorial són Dolors Monserdà, Narcís Oller, Francesc Fontanella, Ramon Muntaner, Màrius Torres, Isabel de Villena i Àngel Guimerà entre altres noms rellevants de la literatura als Països Catalans. 

 

Per a més informació, feu clic aquí